Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių. Smidromanija: tobulas pavasario rizotas

Taigi, – smidrai. Su žaliosiomis pavasario šluotelėmis galima išdarinėti įvairius prancūziškos, vokiškos, belgiškos virtuvės fokusus. O mes pasimokysime itališkų. Kaip žinote, itališkos virtuvės esmė – iš pirmo žvilgsnio visiškai nesudėtingi receptai, kurių ingredientus tenka rinktis labai kruopščiai.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų ruošti patiekalai / Jurgos Jurkevičienės, Vida Press, asmeninio albumo nuotr.

Smidrų užkandis su kumpiu „speck“ ir rūkytu sūriu „provola“ (asparagi con lo speck e provola affumicata)

Ingredientai (4 asm.):

  • 20 nelabai stambių smidrų;
  • 8 riekelės rūkyto kumpio „speck“;
  • 40 g rūkyto sūrio „provola“;
  • tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Nuskuskite smidrus (panašiai kaip rabarbarus). Suberkite šakeles į verdantį pasūdytą vandenį, pavirkite 5 minutes (laikas priklausys nuo smidrų storumo).

2. Patiekdami lėkštėje 5 smidrus suvyniokite į 2 riekeles kumpio. Kumpio viduje įvyniokite rūkyto sūrio „provola“ juostelę.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Smidrai su kumpiu
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Smidrai su kumpiu

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Antidepresantai. Yra sveikatai palankių daržovių, ir yra labai palankių. Tokių, kurios neturi (beveik) jokių klinikinių indikacijų. Smidras – viena jų. Mažai kalorijų (vos 25–100 g), galinga vitamino C koncentracija, ląsteliena ir kiti teigiami, labai teigiami poveikiai. Paskutinė žinia iš mitybos tyrinėtojų pasaulio – smidrai yra neblogi antidepresantai. Taigi, jeigu pavasaris vėluoja, jeigu nuotaika ne kokia – valgykime smidrus.

Išprotėję romėnai. Mes esame pakankamai išprotėję dėl smidrų aromato ir skonio. Bet ne taip smarkiai, kaip Antikos romėnai. Kol jie išmoko patys užsiauginti smidrus, siųsdavo laivų flotilijas į Egiptą parsigabenti smidrų. Tuos „smidrinius“ laivus vadino daržovės vardu – „asparagus“.

Rizotas su smidrais ir 30 mėnesių brandintu parmezanu (risotto agli asparagi e parmigiano reggiano stagionato)

Ingredientai (4 asm.):

  • 250 g rizotui skirtų ryžių („arborio“ arba „carnaroli“ rūšių);
  • 200 g smidrų;
  • 40 g parmezano sūrio (mes naudojome brandintą 30 mėnesių, bet tiktų ir jaunesnis);
  • 1 galvutė šalotinio svogūno;
  • tyro alyvuogių aliejaus;
  • pusė taurės balto sausojo vyno;
  • 40 g sviesto;
  • juodųjų pipirų.
  • 0, 5 – 1 litras daržovių sultinio.
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rizotui reikalingi produktai
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rizotui reikalingi produktai

Gaminimas:

1. Aliejuje pakepkite susmulkintą šalotinį svogūną. Suberkite ryžius ir pakepinkite kelias minutes, kol taps beveik skaidrūs.

2. Kitame puode išsivirkite lengvą daržovių sultinį

3. Užpilkite ryžius baltuoju vynu ir nugarinkite. Neskubėdami, kas trys minutes pilkite po keletą šaukštų sultinio ant ryžių ir netaupydami jėgų maišykite. Sumažinkite ugnį.

4. Į karštą sultinį kelioms minutėms įmeskite nuskustus smidrus. Išimkite juos ir sudėkite į rizotą (kelis stiebus sutrumpinkite ir pasilikite papuošimui).

5. Kai ryžiai įgaus vientisą homogenišką konsistenciją įmeskite sviesto gabaliuką. Suberkite dalį tarkuoto parmezano, labai kruopščiai išmaišykite ir uždenkite dangčiu. Duokite rizotui pailsėti kelias minutes.

6. Patiekdami lėkštėje sudėkite į formelę ir apvožkite. Išdėliokite ant rizoto smidrus ir pabarstykite likusiu parmezano sūriu bei pagardinkite juodaisiais pipirais iš malūnėlio.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rizotas su smidrais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Rizotas su smidrais

Pauliaus Jurkevičiaus komentaras:

Pusvalandis, kurį verta sugaišti virtuvėje. Rizotai greitai nepasidaro. Viskas užtruks ne mažiau kaip pusvalandį – teks dirbti, maišyti, nuolat tikrinti ryžių konsistenciją. Bet visas šis triūsas ir sugaištas pusvalandis to vertas. Rizotas su smidrais ir brandintu parmezanu yra Lombardijos, Pjemonto, Veneto regionų klasika.

Galimos klaidos. Netinkami ryžiai. Bandymas sutaupyti geram parmezanui (nesusidarys smagus ryžių – sūrio – sviesto kremas). Netvarkingai nuplauti, nuskusti smidrai (jie auga tiesiog žemėje, todėl patiekalai iš blogai nuplautų smidrų kvepės žeme). Pervirti smidrai (minkšti, glebūs). Pernelyg kieti, iki galo neišvirti smidrai. Žodžiu, tyko įvairios klaidos gaminant šį patiekalą. Nepavyks pirmą kartą – pavyks trečią. Svarbu, kad smidrų sezonas nebūtų pasibaigęs...

Derinimas su vynu. Tik nebandykime sugadinti puikaus rizoto taure raudonojo. Derinant vyną su smidrais galioja „nulis taninų“ taisyklė. Lengvi aromatiniai baltųjų potėpiai prigesina specifinį smidrų sieros skonį. Derinome su „Franciacorta Brut“ burbuliukais, ir buvo labai gerai. Ūkį galite pasirinkti patys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius