-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo skambančių „Planetų“ iki „Žvaigždžių karų“: Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras pristato intriguojančią programą

Pasitikus pavasario lygiadienį, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras kviečia į tikrų tikriausią muzikinę „kosminę odisėją“. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje, balandžio 6 d., orkestras pristatys monumentalią programą, skirtą iškilaus britų kompozitoriaus Gustavo Holsto (1874–1934) 150–osioms gimimo metinėms.
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir dirigentas Martynas Staškus
Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir dirigentas Martynas Staškus / Dmitrijaus Matvejevo nuotr.
Temos: 2 Muzika Kultūra

Tai – bene vienintelis tokio pobūdžio renginys šiemet, kurį lietuvių publikai pristato Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras. G.Holstas laikomas ne tik pučiamųjų muzikos pionieriumi bet ir Holivudo kino filmų muzikos „pranašu“. Todėl šis koncertas – puiki galimybė išgirsti G.Holsto muzikos atgarsius ir šiuolaikinių kompozitorių darbuose.

G.Holstas amžių sandūroje derino vėlyvojo romantizmo ir ankstyvojo modernizmo muzikinę kalbą. Jo kompozicijose girdimi ne tik Antono Brucknerio ar Richardo Wagnerio simfonizmo atgarsiai, tačiau ir avangardinės muzikos, pavyzdžiui, Arnoldo Schoenbergo, eksperimentai.

G.Holstas bene labiausiai išgarsėjo 1917 m., parašęs septynių dalių orkestrinę siuitą „Planetos“ („The Planets“), padariusią milžinišką įtaką šiuolaikinei kino muzikai. Šios siuitos aranžuotę dideliam pučiamųjų orkestrui parengė amerikiečių kompozitorius ir orkestruotojas Merlinas Pattersonas.

Greta šio kultinio veikalo skambės ir G.Holsto specialiai pučiamųjų sudėčiai parašyti kūriniai, itin retai atliekami Lietuvoje. Vienas jų – Pirmoji siuita pučiamų orkestrui Es-dur (1909). Koncerto pavadinimas „Holsto orbitoje“ sufleruoja ir jo stilistikai giminingų autorių kūrybą, todėl programą papildys ir XIX–XX a. sandūroje kūrusių kompozitorių, Richardo Strausso (1864–1949) bei Edwardo Elgaro (1857–1934), opusai. Klausytojai išgirs ir žymiąją R.Strausso „Taip kalbėjo Zaratustra“ introdukciją (R.Marko Rogerso aranžuotė) bei E.Elgaro „Nimrod“ iš „Enigma“ variacijų.

Programoje netrūks ir šiuolaikinių G.Holsto stilistikos atgarsių. Pirmą kartą Lietuvoje skambės vieno žymiausių šių dienų kompozitoriaus Johno Williamso (filmų „Žvaigždžių karai“, „Šindlerio sąrašas“ ir kt. muzikos autoriaus) Koncertas tūbai ir orkestrui (Paulo Lavenderio aranžuotė). Tūbininkas solistas – itin retas reiškinys Lietuvos ir užsienio koncertų salėse, todėl šiam įvykiui orkestras pakvietė iškilų jaunosios kartos solistą Constantiną Hartwigą. Menininkas yra tarptautinio pučiamųjų instrumentų konkurso „Aeolus“ laureatas, kaip solistas su orkestrais pasirodo visoje Europoje, koncertuoja tokiose salėse kaip Leipcigo „Gewandhaus“, Diuseldorfo „Tonhalle“, Karališkojoje Alberto salėje ir kt.

Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir dirigentas Martynas Staškus
Dmitrijaus Matvejevo nuotr./Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras ir dirigentas Martynas Staškus

Nors tūba orkestro kontekste dažniausiai atlieka akompanimento funkciją, J.Williamso Koncerte dėmesys telkiamas į solines instrumento galimybes. Jos apima ne tik lyrišką melodingumą ar ritminį veržlumą, bet ir registrines bei dinamines variacijas. Pirmą kartą Lietuvoje pasirodysiantis C.Hartwigas kalba, jog šis koncertas yra tarsi veiksmo trileris, šiek tiek primenantis filmo „Supermenas“ garso takelį, kuriam, beje, J.Williamsas ir sukūrė muziką: „Trijų dalių kūrinio struktūra primena veiksmo filmo siužetą, o ryški dramaturginė linija klausytojui padeda sekti veiksmą ir atpažinti muzikinius kodus. Nors muzika ir grįsta tradicinėmis romantizmo stiliaus priemonėmis, kompozitorius pasitelkia išradingus tembrus ir faktūras, kurie skamba šiuolaikiškai.“

Programą diriguos jau ne pirmą kartą prie Lietuvos simfoninio pučiamųjų orkestro dirigento pulto stojantis maestro Martynas Staškus. Anot maestro, Lietuvos simfoninis pučiamųjų orkestras vos per keletą metų pasiekė puikių kūrybinių rezultatų: „Kadangi jau teko dirbti su šiuo kolektyvu, žinau jo atvirumą iššūkiams ir atkaklumą rengiant naujus kūrinius. Jau savaime intriguoja pats simfoninio pučiamųjų orkestro žanras, nuosekliai atstovaujamas šio kolektyvo. Kadangi stambių formų simfoniniai veikalai man nesvetimi, neabejoju, jog kūrybinis procesas ir šį kartą bus nepaprastai įdomus.“

Programa „Holsto orbitoje“, skirta Gustavo Holsto 150–osioms gimimo metinėms, skambės balandžio 6 d., 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius