Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pusiaugavėniui paminėti – 2 nesudėtingi receptai: sotus šiupinys ir gardus kastinys

Sekmadienį, kovo 14-ąją, Lietuvoje bus minimas Pusiaugavėnis, diena, kai leidžiama pailsėti nuo gavėnios padiktuoto mitybos režimo – pasninko, kurio metu atsisakoma mėsos bei pieno produktų.
Žemaitiškas kastinys su bulvėmis
Žemaitiškas kastinys su bulvėmis / A. Černės nuotr.

Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, kad sąžiningai pasninko besilaikantys tautiečiai Pusiaugavėnio dieną gali pasimėgauti kiek riebesniu, sotesniu maistu. Leidžiama valgyti ir mėsos.

„Tuo pačiu, verta prisiminti, jog ilgą laiką nevartojus mėsos, pieno produktų, staiga suvalgius, pavyzdžiui, riebesnį mėsos patiekalą, organizmas gali patirti tam tikrą šoką, gali suprastėti virškinimas. Pusiaugavėnio dieną verta pasimėgauti skanesniu maistu, bet svarbu atkreipti dėmesį, kad maistas nebūtų ypač sunkus. Atitinkamai, suvartojamo maisto porcija taip pat turėtų neviršyti įprastai suvalgomo maisto kiekio“, – pataria B.Baratinskaitė.

Ji pateikia porą receptų, kurie ne tik pradžiugins, bet ir leis prisiminti prosenelių ragautus Pusiaugavėnio patiekalų skonius.

Mėsos ir daržovių šiupinys su kmynais

Šiupinys yra vienas paprasčiausių lietuviškų patiekalų, kuriam visada atsiras ingredientų namuose. Sotus šiupinys gali puikiai tikti Pusiaugavėnio stalui, tačiau svarbiausia nepamiršti auksinės taisyklės – tegul lėkštėje daugiau vietos užima daržovės, o ne mėsa. Ir žinoma, į šį patiekalą įeina vienas tradiciškiausių lietuviškų prieskonių – kmynai.

Ingredientai:

  • 300 g jautienos arba kiaulienos kumpio;
  • 2 bulvės;
  • 2 morkos;
  • 2 svogūnai;
  • 4 česnako skiltelės;
  • 1 skardinė konservuotų smulkintų pomidorų;
  • 200 ml sultinio;
  • 2 valg. šaukšt. sviesto;
  • 1 arbat. šaukšt. kmynų;
  • druskos ir pipirų bei kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

1. Supjaustykite mėsą nedideliais gabalėliais. Stambesniais kubeliais sukapokite visas daržoves.

2. Puode įkaitinkite sviestą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnaką – pakepinkite porą minučių, kol jie suminkštės. Tada į keptuvę sudėkite mėsą ir kepkite, kol ši apskrus. Vėliau viską užpilkite sultiniu, suberkite prieskonius ir palaukite, kol ingredientai užvirs. Uždenkite puodą dangčiu ir viską troškinkite ant silpnos ugnies apie 40 minučių.

3. Galiausiai į šiupinį suberkite smulkintus konservuotus pomidorus, gerai išmaišykite ir palikite dar porai minučių pasikaitinti.

Fotolia nuotr./Sotus šiupinys
Fotolia nuotr./Sotus šiupinys

Kastinys

Iš grietinės ir sviesto pagaminamas kastinys savo paprastumu ir skoniu papuoš kiekvieno pasninkautojo Pusiaugavėnio stalą. Jo gamyboje svarbiausia rūpestingai išsukti produktus, kad sviestas visiškai ištirptų ir susimaišytų su grietine. Tradiciškai kastinys valgomas su bulvėmis.

Ingredientai:

  • 500 g grietinės;
  • 3 valg. šaukšt. sviesto;
  • 3 česnako skiltelės;
  • žiupsnelio kmynų.

Pastaba: prieš gamindami kastinį bent porą valandų palaikykite sviestą ir grietinę kambario temperatūroje.

Gaminimas:

1. Į dubenį įdėkite po šaukštą grietinės ir sviesto – atsakingai juos išsukite su mediniu šaukštu. Tuomet trumpam įstatykite dubenį į kitą indą su karštu vandeniu. Po poros minučių šį ištraukite, o į dubenį vėl dėkite po šaukštą grietinės ir sviesto. Šį procesą kartokite, kol visiškai išmaišysite šiuos du ingredientus – turėtumėte pastebėti susiformavusią vientisą masę.

2. Masei pradėjus tirštėti, suberkite į ją išspaustą česnaką ir kmynus – viską gerai išmaišykite.

A. Černės nuotr./Žemaitiškas kastinys
A. Černės nuotr./Žemaitiškas kastinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius