-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 12

Ekspertai nemato pagrindo stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina

Kai kurioms Europos valstybėms dėl pastebėtų kraujo krešėjimo sutrikimų stabdant vakcinavimą „AstraZeneca“ koronaviruso vakcina, Lietuvos mokslininkai sako kol kas nematantys tam pagrindo.
Kaune pradėti skiepyti senjorai, kuriems - virš 80 metų
Kaune pradėti skiepyti senjorai, kuriems - virš 80 metų / Aliaus Koroliovo / 15min nuotr.

Vilniaus universiteto (VU) profesorius infektologas Arvydas Ambrozaitis akcentuoja, kad „AstraZeneca“ trečiosios klinikinės fazės tyrimų metu nebuvo nustatyta, kad ši vakcina sukeltų pavojingų sveikatos sutrikimų, ligų paūmėjimą ar mirties atvejus, konstatuota, kad visos mirtys nebuvo susijusios su vakcina.

Jis primena, kad vakcina sukurta naudojant žmogui nepavojingą adenovirusą su įterptu koronaviruso baltymo genu – preparatui patekus į žmogaus raumenų ląsteles, genetinė medžiaga adenovirusui duoda komandą gaminti koronaviruso spyglio baltymą. Šis baltymas lieka raumenyse, o į tai reaguodamas žmogaus organizmas pradeda gaminti apsauginius antikūnus, kovojančius prieš šį baltymą.

„Tai ir viskas. Šioje vietoje, kaip vakcinų ekspertas, galiu drąsiai pasakyti, kad ši vakcina, kaip ir kitos, negali sukelti jokių trombembolinių ligų, juo labiau mirties atvejų. Tai – neįmanoma“, – sakė ekspertas.

Ši vakcina, kaip ir kitos, negali sukelti jokių trombembolinių ligų, juo labiau mirties atvejų.

Jis pabrėžė, jog Vakcinoje nėra „nė vienos sudėtinės dalies, medžiagos, kuri galėtų įtakoti žmogaus gyvybines funkcijas, juo labiau sukelti ligos, ar trombembolijų, ar miokardo infarkto riziką“.

Danija, Norvegija, Islandija šią savaitę laikinai sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, pastebėjus, kad kai kuriems asmenims po skiepų kraujyje susidarė krešulių. Ekspertai pabrėžia, kad sprendimas prevencinis, nes iki šiol nėra nustatyta priežastinio ryšio tarp vakcinos ir šių sveikatos sutrikimų.

Austrija, Latvija, Lietuva ir Liuksemburgas sustabdė skiepijimą viena vakcinos siunta, po Austrijos pranešimų, jog padidėjus kraujo krešumui po skiepų mirė 49-erių slaugytoja, o dar vienai moteriai susidarė plaučių embolija. Europos vaistų agentūra (EVA) jau atmetė, kad tai gali būti susiję su vakcina.

Iš viso EVA iki kovo 9-osios buvo gavusi pranešimų apie 22 tokius atvejus, kai paskiepytiems asmenims susidarė kraujo krešulių.

A.Ambrozaitis pabrėžia, kad vakcinavimas sustabdytas laikinai, jis įsitikinęs, kad EVA ekspertai patvirtins, jog reakcijos su vakcina nesusijusios ir ji toliau bus naudojama.

„Pamatysite – tikrai bus po to pranešta, kad tie atvejai nėra susiję. Bet svarbu, kad tai būtų išnagrinėta, nes negalime visko žinoti iki galo (...). Yra daug žmonių, kurie turi gretutinių ligų, su padidėjusiu trombozių polinkiu. Nereikia vakcinos: mūsų mityba bloga, yra viršsvoris, padidėjęs cholesterolis, daug kitų priežasčių dėl mūsų gyvenimo būdo“, – sakė jis.

Nereikia vakcinos: mūsų mityba bloga, yra viršsvoris, padidėjęs cholesterolis, daug kitų priežasčių dėl mūsų gyvenimo būdo.

„Aš sakyčiau, reikėtų atnaujinti naudojimą, kadangi ši vakcina yra patvirtinta Europos vaistų agentūros, o ji yra atsakinga už kiekvienos vakcinos registraciją, deda parašą atsakingi žmonės, duoda leidimą ją naudoti Europos Sąjungai. Leidimą duoda tik tuo atveju, jei vakcina pakankamai saugi, veiksminga ir atitinka geros klinikinės praktikos standartus. Visos trys naudojamos vakcinos, o dabar ir ketvirtoji, „Johnson & Johnson“ – jos tai atitinka“, – tvirtino ekspertas.

VU Gyvybės mokslų centro imunologė, profesorė Aurelija Žvirblienė pabrėžia, jog remiantis oficialiais duomenimis, ES paskiepijus 5 mln. žmonių embolijos atvejų užfiksuota apie 30.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelija Žvirblienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurelija Žvirblienė

„Toks pat dažnumas tų embolijos atvejų yra ir tiesiog tarp nepaskiepytų žmonių. Bet neturiu duomenų, kuriuos turi ekspertai, kuriuos analizuoja Europos vaistų agentūra. Pirmiausia, reikėtų vadovautis tuo, ką rekomenduoja jos ekspertai. Atvejų buvo daugiau, jie turi būti išanalizuoti, galų gale, ir gamintojas turi tarti žodį“, – BNS sakė A.Žvirblienė.

„Turėdama duomenis, kuriuos turiu prieinamus viešai, nematau pagrindo, kodėl turėtų būti vakcinavimas sustabdytas. Bet iš kitos pusės, tam ir yra reikalingas laikas – išsiaiškinti visiems dalykams“, – pridūrė ji.

Šiuo metu Lietuvoje naudojamos trys Europos vaistų agentūros patvirtintos COVID-19 vakcinos: „Pfizer“ ir „BioNTech“, „Moderna“ bei „AstraZeneca“. EVA ketvirtadienį registravus bendrovės „Johnson & Johnson“ vakciną, ruošiamasi pradėti naudoti ir ją.

Jeigu jums kyla klausimų dėl COVID-19 vakcinos, siųskite juos mūsų redakcijai el. pašto adresu skiepai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius