-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 12 /16:37

Pasikeitus valdžioms, pristabdomas paminklo A.Smetonai įgyvendinimas

Planuojant prezidento Antano Smetonos paminklo Vilniuje statybas ir projekto „622522“ įgyvendinimą kilo kliūčių – Vilniaus miesto savivaldybės komisija procesą paprašė stabdyti. Iš pradžių, reaguodama į prašymą, Kultūros ministerija ketino „iš esmės“ persvarstyti patį paminklo klausimą, bet vėliau nurodė laukianti aiškios savivaldybės, o ne jos komisijos, pozicijos dėl kūrinio. Projekto „622522“ autoriai apie šiuos nesusipratimus tikina nebuvę informuoti.
Antanas Smetonos paminklo vizualizacija
Paminklas Antanui Smetonai / „622522“ nuotr.

Konkursą A.Smetonos paminklo sukūrimui inicijavo dar praėjusi Vyriausybė, paskelbė Kultūros ministerija.

Konkurso laimėtojas paaiškėjo praėjusių metų spalį.

Juo tapo projektas „622522“ ir autoriai Gediminas Antanas Sakalis, Kazys Venclovas bei Indrė Rakauskaitė.

Paminklo įgyvendinimui skirta 250 tūkst. eurų

Paminklą planuota statyti Vilniuje prie Gedimino prospekte 13-uoju numeriu pažymėto pastato, kitapus Vinco Kudirkos aikštės.

Čia 1918-aisiais stovėjusiame, iki šių dienų neišlikusiame pastate, dirbo Lietuvos Valstybės Taryba, kuriai pirmininkavo A.Smetona.

Projekto autorių skaičiavimais, paminklas turėtų kainuoti daugiau nei 45 tūkst. eurų, o viso projekto įgyvendinimas – apie 233 tūkst. eurų.

„622522“ nuotr./Antano Smetonos paminklo vizualizacija
„622522“ nuotr./Antano Smetonos paminklo vizualizacija

Kultūros ministerija Vilniaus miesto savivaldybei A.Smetonos paminklo statyboms iš viso paskyrė 250 tūkst. eurų, statybas planuota pradėti dar šįmet.

Visgi, kol kas neaišku, ar lėšos bus panaudotos, o paminklo statybos tikrai įvyks.

Mano, kad projektas netinkamas

Naujajai Vyriausybei pradėjus darbą, šių metų kovo 3-iąją Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario Gedimino Jauniaus vadovaujama savivaldybės tarybos Istorinės atminties komisija kreipėsi į Kultūros ministeriją ir pasiūlė stabdyti A.Smetonos paminklo statybas bei skelbti naują idėjos konkursą.

„Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Istorinės atminties komisijai įvertinus ir aptarus minėto konkurso organizavimo, konkurso laimėtojų nustatymo ir laimėjusio projekto situaciją prieita prie išvados, kad prezidentui A.Smetonai parinktas meninis ir architektūrinis sprendimas yra netinkami“, – kreipimesi rašė komisija.

Jame taip pat priekaištaujama, kad komisija, atrinkusi konkurso laimėtoją, buvo sudaryta tik iš architektų ir skulptorių, o Vilniaus miesto savivaldybės ir vilniečių atstovų joje nebuvo.

„Visi sprendimai dėl minėto paminklo iš esmės buvo priimti vienašališkai Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir buvusios Lietuvos Respublikos Vyriausybės“, – laiške nurodė sostinės Istorinės atminties komisija.

Pasiūlė skelbti naują konkursą

Kreipdamasi į naujai sudarytą Vyriausybę bei kultūros ministrą, komisija pasiūlė „sustabdyti visus veiksmus ir klausimų sprendimus, susijusius su paminklu prezidentui A.Smetonai“.

Taip pat laiške siūloma iš naujo apsvarstyti „daugumai vilniečių bei profesionalų nuomone netinkamo“ projekto „622522“ įgyvendinimo klausimus: meninius / architektūrinius sprendinius, projekto biudžetą.

„Klausimas dėl minėto paminklo yra svarbus ne tik dėl tinkamai įamžintos istorinės atminties, bet ir dėl tinkamų urbanistinių architektūrinių sprendimų sostinėje.

Kviečiame jus skelbti naują paminklo A.Smetonai konkursą.

Visiems visuomenės nariams turi būti užtikrinta teisė į aukšto lygio meninių sprendimų kokybę. Todėl kviečiame jus skelbti naują paminklo A.Smetonai konkursą“, – paragino komisija.

Prezidento A.Smetonos įamžinimas Vilniuje, pasak jos, svarbus, tačiau, komisijos vertinimu, „paminklo meninis lygis turėtų būti aukštas ir tinkamas, įamžinant Lietuvos prezidentą, šias pareigas ėjusį 1919–1920 ir 1926–1940 metais, bei derėtų su architektūrinių sprendimų reikalavimais“.

Žadėjo persvarstyti patį paminklo klausimą

Reaguodama į šį kreipimąsi, Kultūros ministerija surengė tarpinstitucinį pasitarimą, kur nutarta ateityje persvarstyti „patį paminklo A.Smetonai klausimą iš esmės“.

„Buvo surengtas tarpinstitucinis prezidentūros, Kultūros ministerijos bei Vilniaus miesto savivaldybės atstovų pasitarimas, kurio metu sutarta ieškoti visiems priimtino sprendimo ir artimoje ateityje vėl grįžti prie šios temos, persvarstant patį paminklo A.Smetonai klausimą iš esmės“, – nurodė kultūros viceministras Albinas Vilčinskas, kurio komentarą 15min perdavė kultūros ministro atstovė spaudai Viktorija Vitkauskaitė.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Albinas Vilčinskas
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Albinas Vilčinskas

Perklausus, ar prie A.Smetonos paminklo klausimo planuojama grįžti dar šįmet, V.Vitkauskaitė datos nesukonkretino.

„A.Smetonos paminklo klausimas nėra pamirštas ar nukeltas, kaip ir komentavo viceministras, prie jo vėl bus sugrįžta artimoje ateityje“, – teigė ji.

Lėšų paskirties kol kas nekeis

Ministro atstovė patikino, kad bent kol kas A.Smetonos paminklo idėjos įgyvendinimui numatytų 250 tūkst. kaip nors kitaip panaudoti neplanuojama.

Kol nebus priimti konkretūs sprendimai dėl šio projekto, apie kitokį lėšų panaudojimą nėra pagrindo svarstyti.

„Finansavimas buvo numatytas konkrečiam tikslui – A.Smetonos paminklo projekto įgyvendinimui. Kol nebus priimti konkretūs sprendimai dėl šio projekto, apie kitokį lėšų panaudojimą nėra pagrindo svarstyti“, – nurodė V.Vitkauskaitė.

Apie ministerijos sprendimą pristabdyti A.Smetonos paminklo statybas bei projekto „622522“ įgyvendinimą jo autoriai teigė nieko nežinoję.

„Nežinojau. Sužinojau staiga tik iš jūsų. Autorių kažkaip toks įspūdis nekviečia į tokius dalykus – pasitarimus ar panašiai. Labai netikėta“, – 15min komentavo K.Venclovas.

„Pas mus su tais paminklais vis taip atsitinka. Vyksta konkursai, išrenkamas nugalėtojas, tada konkursą atšaukia arba nestato. Ne pirmas atvejis. Tai jau nebestebina“, – pridūrė jis.

G.A.Sakalis: daržely geresnė tvarka

Apie tai, kad kol kas nieks nesiims statyti A.Smetonos paminklo, tikino nežinojęs ir G.A.Sakalis.

„Lyg viskas nuspręsta, viskas gerai, bet valdžios atstovai... Daržely geresnė tvarka nei čia pas juos – Vyriausybėje ar savivaldybėje“, – komentavo jis.

Kai reikia pacientą guldyti ant operacinio stalo, kažkas ateina iš pašalės, kokia bobutė, ir sako, kad gal nereikia.

„Kai reikia pacientą guldyti ant operacinio stalo, kažkas ateina iš pašalės, kokia bobutė, ir sako, kad gal nereikia, gal čia kitaip gydysim, gal su kokiomis virbulėmis“, – palygino projekto autorius ir teigė, kad būtent dėl tokių situacijų kūrėjai nebenori dalyvauti valdžios paskelbtuose konkursuose.

Vėliau penktadienį kultūros ministras Simonas Kairys patikslino, jog pasakyti, kad paminklas statomas nebus, negalima.

„Esame labai paprastoje situacijoje – mes turime visą procedūrą atlikę, komisijos sprendimas yra aiškus, laimėtojas yra atrinktas, ministerija ant stalo turi praktiškai sutartį, parkerį ir dar pinigus šitam projektui“, – komentavo S.Kairys.

Pasak jo, atsižvelgiant į Vilniaus miesto savivaldybės komisijos reakciją, atgal siunčiamas klausimas, kad jie „aiškiai pasakytų, ar tai yra oficiali savivaldybės nuomonė“.

„Nes esmė kokia yra: kad vis tiek pats statymas – jį organizuotų ir vykdytų jau pati savivaldybė“, – akcentavo S.Kairys.

Lauks savivaldybės atsakymo

Ministras pabrėžė, kad dėl A.Smetonos paminklo sostinėje aiškiai turėtų pasisakyti Vilniaus miesto savivaldybė, o ne jos komisija, nors Vilniaus miesto meras yra sakęs, kad nėra tokio paminklo sostinėje šalininkas.

S.Kairys minėjo, kad valstybė turi jaustis atsakinga ir prieš menininkus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Kairys
Luko Balandžio / 15min nuotr./Simonas Kairys

„Nes jeigu dar velsimės į kažkokių sprendimų ieškojimą, aš bijau, kad tuose konkursuose nebesusilauksime tiesiog dalyvių, nes niekas į mus rimtai nebežiūrės. Ir tą reikėtų kažkaip atsakingai įvertinti.

Tai dabar aš negaliu pasakyti, ką konkrečiai mums atrašys jau savivaldybė oficialiai, bet, kas susiję su ministerija, kaip jau minėjau, visi, mūsų vertinimu, visi procesai yra į rezultatą ir viskas“, – pabrėžė kultūros ministras.

Statyti paminklą A.Smetonos atminimui Vilniuje praėjusių metų pradžioje, švenčiant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, pasiūlė buvęs premjeras Saulius Skvernelis.

Tam tikslui jis subūrė darbo grupę.

Vilniaus meras idėjai palaikymo nereiškė

„Aš manau, kad tai yra žmogus, lyderis, prezidentas, kuris Lietuvai, kalbant apie nepriklausomybės atkūrimą, davė labai daug“, – tuomet komentavo S.Skvernelis.

„Šiandien, jei kas bando vertinti, kad išdavikas, pabėgo, tai tiesiog reikėtų pažiūrėti iš šių dienų sąlygų – kaip pats būtum pasielgęs tuo metu?“ – pažymėjo jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda A.Smetoną yra pavadinęs Lietuvos valstybingumo simboliu.

O Vilniaus meras Remigijus Šimašius yra teigęs, kad nėra A.Smetonos paminklo Vilniuje idėjos šalininkas.

„Aš asmeniškai niekada nekėliau sau tikslo, kad Antanas Smetona atsirastų Vilniuje. Nemanau, kad tai būtų gera idėja. <...> Antanas Smetona – gal Kaune, gal kur kitur, bet Vilnius yra kosmopolitinis, atviras miestas ir turi simbolizuoti tokias idėjas. Aš A.Smetonos paminklo gerbėjas tikrai nesu“, – 2018 metais 15min komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius