Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 11 09

VRK partijoms planuoja padalinti 2,7 mln. eurų dotaciją

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) trečiadienį planuoja padalinti partijoms antrojo pusmečio biudžeto dotaciją – iš 2,7 mln. eurų.
Zenonas Vaigauskas
Zenonas Vaigauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Planuojame paskirstyti dotacijas, ir partijos iki lapkričio 15-tos jas gaus. Paskaičiuota yra pagal 2016 metus, tokios pozicijos laikosi komisijos narių dauguma“, – BNS sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Biudžeto dotaciją perskaičiavus pagal naujausius Seimo rinkimų rezultatus, iš jos dalybų iškrenta Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ir „Drąsos kelias“. Smarkiai – iki pusės milijono eurų – išauga Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos gaunama suma, daugiau gaus Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai bei Liberalų sąjūdis, o Lietuvos socialdemokratų partijos gaunama suma šiek tiek mažės.

Šiemet sprendžiant dėl dotacijos VRK kilo diskusijos, ar pinigus skaičiuoti pagal šių metų Seimo rinkimų rezultatus, ar imti 2012-ųjų balsus.

Perpus mažėja Darbo partijos gaunama suma, taip pat menksta ir valstybės finansavimas „Tvarkai ir teisingumui“, o Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai biudžeto asignavimų dalis nedaug sumažėja.

Šiemet sprendžiant dėl dotacijos VRK kilo diskusijos, ar pinigus skaičiuoti pagal šių metų Seimo rinkimų rezultatus, ar imti 2012-ųjų balsus, tačiau komisijos vadovas Z.Vaigauskas teigia, jog dauguma laikosi nuomonės, kad reikėtų atsižvelgti į naujausiai pareikštą rinkėjų valią. Tam prieštarauja dotaciją prarandanti Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai).

Pinigai partijoms yra paskaičiuoti pagal pastarųjų Seimo, savivaldybių bei Europos Parlamento rinkimų rezultatus, ir vienas balsas partijai įvertintas 0,56 euro.

Valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios atitinka įstatymu keliamus reikalavimus bei yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus.

Iš viso partijoms šių metų biudžete skirta apie 5,5 mln. eurų, pusmečiui paskirstoma apie 2,7 mln. eurų. Politinėms partijoms dotacijos pervedamos du kartus per metus, iki kiekvienų metų balandžio 15 ir lapkričio 15 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius