-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mianmaro chunta pareiškė kaltinimus penkiems žurnalistams, įskaitant AP fotografą

Mianmaro teismas penktadienį pateikė oficialius kaltinimus penkiems žurnalistams, įskaitant naujienų agentūros AP fotografą, dėl reportažų apie protestus prieš karinį perversmą ruošimą, baigiantis karinės chuntos reidų žiniasklaidos priemonių redakcijose ir licencijų atšaukimo savaitei.
Theinas Zawas
Theinas Zawas / „Scanpix“/AP nuotr.

Mianmarą purto neramumai nuo vasario 1 dienos pučo, per kurį buvo nušalinta ir sulaikyta civilinės vyriausybės vadovė Aung San Suu Kyi. Tai sukėlė masinius protestus, per kuriuos į gatves išėjo tūkstančiai žmonių, reikalaujančių sugrąžinti demokratinį valdymą.

Penki reportažus apie praėjusio mėnesio protestus Jangone ruošę žurnalistai buvo suimti, ir jiems gresia kaltinimai dėl „baimės sukėlimo, melagingų naujienų skleidimo ir tiesioginio arba netiesioginio trukdymo vyriausybės darbuotojui“.

VIDEO: Vienuolė Mianmare stojo prieš policiją maldaudama nešaudyti – vietinių akyse tapo didvyre

Po perversmo karinei chuntai pakeitus teisės aktus, žurnalistams gresianti maksimali laisvės atėmimo bausmė buvo padidinta nuo dvejų iki trejų metų.

Penktadienį vykusiame teismo posėdyje vaizdo ryšiu dalyvavę penki žurnalistai išklausė jiems pareikštus kaltinimus, tuo metu JAV ambasados atstovas laukė prie teismo rūmų.

Vienas iš suimtų žurnalistų yra naujienų agentūros AP fotografas Theinas Zawas. Jo brolis po posėdžio naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis buvo įleistas į vidų ir jam buvo suteikta galimybė susitikti su kaltinamuoju vaizdo konferencijos ryšiu.

„Mes turėjome progą pasikalbėti dvi minutes“, – sakė Myintas Kyawas. Jis pridūrė, kad jo brolis verkė.

„Jis sakė, kad jam ten viskas gerai, (prašė) dėl jo nesirūpinti, (sakė), kad jo sveikata gera“, – pasakojo brolis.

VIDEO: Protestuoti prieš perversmą ryžosi net Mianmaro vaikai – skanduodami drąsiai žygiavo gatvėmis

Kiti suimti žurnalistai dirbo agentūrai „Myanmar Pressphoto Agency“, savaitraščiui „7Day News“, interneto naujienų portalui „Zee Kwet“ ir vienas buvo laisvai samdomas žurnalistas.

Beveik prieš savaitę pareigūnai atliko kratas naujienų agentūrų „Myanmar Now“ ir „Mizzima“ biuruose, buvo panaikintos jų leidėjų licencijos.

Agentūros „Mizzima“ redaktorius Soe Myintas per Tailando užsienio korespondentų klubo vaizdo konferenciją sakė, kad jo darbuotojai buvo „gerai pasiruošę“ tokiam susidorojimui su žiniasklaida.

„Asmeniškai aš esu pasirengęs bet kam, įskaitant areštą ar nužudymą, – sakė Soe Myintas. – Tai yra tai, ką turime daryti, kad liktume nepriklausoma žiniasklaida šioje šalyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius