-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Tarptautinė žurnalistų federacija: pernai pasaulyje žuvo 65 žiniasklaidos darbuotojai

2020 metais visame pasaulyje dirbdami savo darbą žuvo 65 žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai, penktadienį paskelbė Tarptautinė žurnalistų federacija (IFJ).
Gitanas Nausėda lankėsi vakcinavimo centre
Žiniasklaida/Asociatyvinė nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pernai žuvo 17 žiniasklaidos darbuotojų daugiau nei 2019 metais, o bendras 2020-ųjų skaičius yra maždaug toks kaip 10-ajame dešimtmetyje, nurodė IFJ, paskelbdama savo metinės ataskaitos detalių.

Kaip nurodo Federacija, pernai žiniasklaidos darbuotojų žuvo 16 skirtingų valstybių, per tikslinius nužudymus, bombų sprogdinimus ir kryžminės ugnies incidentus.

Nuo 1990 metų, kai IFJ pradėjo kaupti tokius duomenis, iš viso žuvo 2 680 žurnalistų.

„Negailestingas nusikaltėlių baronų viešpatavimas Meksikoje, smurtingi ekstremistai Pakistane, Afganistane ir Somalyje, griežtosios linijos šalininkų nepakantumas Indijoje ir Filipinuose prisidėjo prie tebesitęsiančio kraujo liejimo“, – sakė IFJ generalinis sekretorius Anthony Bellanger.

Ketvirtą kartą per penkerius metus Meksika atsidūrė pirmoje šalių, kur nužudoma daugiausiai žurnalistų, sąrašo vietoje. Pernai Meksikoje nužudyta 14 žurnalistų.

10 žurnalistų 2020-aisiais nužudyta Afganistane, devyni Pakistane, aštuoni Indijoje, po keturis Filipinuose ir Sirijoje, po tris Nigerijoje ir Jemene. Tokių atvejų taip pat buvo Irake, Somalyje, Bangladeše, Kamerūne, Hondūre, Paragvajuje, Rusijoje ir Švedijoje.

Be to, IFJ duomenimis, šiuo metu pasaulyje dėl savo darbo yra kalinami mažiausiai 229 žurnalistai. Pasak Federacijos, „didžiausia žurnalistų kalintoja pasaulyje“ yra Turkija, už gotų laikanti mažiausiai 67 žiniasklaidos darbuotojus. 23 žurnalistai yra sulaikyti Kinijoje, 20 – Egipte, 16 – Eritrėjoje, 14 – Saudo Arabijoje.

„Jokia demokratija, verta šio vardo, negali kalinti raiškos laisvės pasiuntinių“, – sakė A.Bellanger.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius