-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 03 12

Seime – pacientų vaistų priemokų skaičiavimo pakeitimai

Nuo liepos siūloma keisti kompensuojamų vaistų išdavimo pacientams reikalavimus dėl mažiausios priemokos.
Vaistai
Vaistai / 123RF.com nuotr.

Seime penktadienį registruotos tai numatančios aštuonių parlamentarų Farmacijos įstatymo pataisos. Seimui jas numatyta pateikti kitą ketvirtadienį.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas sako, kad nauja tvarka Ligonių kasai kainuos „keliolika milijonų ar šiek tiek daugiau“.

Pakeitimai numato, kad pacientui atsisakius įsigyti kompensuojamąjį vaistą su mažiausia priemoka, jam galėtų būti parduotas kitas recepte nurodyto bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos preparatas, o pacientas sumokėtų priemoką.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Antanas Matulas

„Jeigu žmogus vartoja sudėtinį, iš kelių veikliųjų medžiagų vaistą, ilgai veikiantį, kad ir gydytojui patarus, modernesnį, aišku, ir brangesnį, jam sudarysime galimybę ne mokėti visą kainą, kaip dabar, nes valstybė dabar kompensuoja tik pigiausią vaistą, o renkantis kitą, mokama visa kaina, o susimokėti priemoką – skirtumą tarp perkamo vaisto ir pigiausio kompensuojamo valstybės“, – BNS kalbėjo A.Matulas.

Tais atvejais, kai kompensuojamas vaistas, kuris žmogui apskritai pirmą kartą būtų išrašomas arba pakartotinai išrašomas, bet bent po 12 mėnesių jo nevartojimo laikotarpio, jam kaip ir iki šiol turėtų būti parduodamas vaistas, už kurį paciento priemoka yra mažiausia.

„Pirmam paskyrimui paliekam pigiausią variantą, bet leidžiam jo ir atsisakyti“, – sakė parlamentaras.

Ši kompensuojamojo vaisto su mažiausia paciento priemoka taisyklė negaliotų, jeigu tokio vaisto tiekimas sutrikęs arba vaistinėje likęs ne visas pacientui reikalingas vaisto kiekis.

Tokiais atvejais, pacientui parduodamas kitas vaistas, kuriam nustatyta mažiausia paciento priemoka.

Pakeitimai galiotų išrašomiems elektroniniame recepte vaistams su žyma „pirmas paskyrimas“.

Taip pat siūloma keisti ir kompensuojamųjų vaistų kainyno tvirtinimą: numatoma, kad naujos kainos įsigaliotų ne kas ketvirtį, kaip yra dabar, o du kartus per metus – nuo sausio ir liepos.

Kompensuojami vaistai keičiasi, medikai nespėja parinkti gydymo

„Ir medikai, ir pacientai nespėja prisitaikyti. Kompensuojami vaistai keičiasi, medikai nespėja parinkti gydymo“, – aiškino A.Matulas.

Pataisos be kita ko numato, kad jos turėtų būti patvirtintos ne vėliau kaip likus mėnesiui iki įsigaliojimo.

Ketinama nustatyti ir naują tvarką, kaip iš Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno vaistai būtų išbraukiami.

Nurodoma, kad į sąrašą įtraukti vaistai iš jo būtų pašalinami aštuoniais atvejais: kai panaikintas jų registracijos pažymėjimas, tiekimas rinkai nebeatitinka nustatytų reikalavimų, nustoja galioti leidimas laikinai tiekti pakuotėmis užsienio kalba, bendrinis pavadinimas išbraukiamas iš Ligų ir kompensuojamųjų vaistinių preparatų joms gydyti sąrašo ar Kompensuojamųjų vaistinių preparatų sąrašo.

Iš Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno būtų šalinami ir tie vaistai, kurių tiekimas sutrinka arba vaistai uždraudžiami tiekti ar iš rinkos atšaukiami.

Pataisas teikia šeši Sveikatos reikalų komiteto nariai konservatoriai A.Matulas, Linas Slušnys ir Jurgita Sejonienė, „darbietė“ Vaida Giraitytė, Mišrioje Seimo narių grupėje esantis Remigijus Žemaitaitis, socialdmeoktratė Orinta Leiputė, o taip pat konservatorė Irena Haase ir liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Dabar kompensuojamus vaistus nemokamai gauna 75 metų ir vyresni mažas pajamas gaunantys pensininkai ir neįgalieji – jiems priemokas kompensuoja valstybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius