Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

O kas bus, jei paskutinėmis atostogų dienomis pasidarytas COVID-19 testas užsienyje bus teigiamas?

Nuo trečiadienio Lietuvoje įsigalioja nauja taisyklė keliaujantiems. Į Lietuvą ne savo transportu grįžtantys asmenys privalės dar užsienyje pasidaryti COVID-19 testą ir prieš lipdami į lėktuvą, keltą ar autobusą parodyti gautą neigiamą atsakymą. Bet žmonės nerimauja – o kas bus, jeigu paskutinėmis atostogų dienomis pasidarytas testas svečioje šalyje bus teigiamas? Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Egiptas, žada pasirūpinti turistais, bet dauguma atvejų papildomų išlaidų našta kris ant paties keliautojo pečių.
Turistė Tunise, Džerbos saloje. 2020 m. liepos 18 d.
Turistė Tunise, Džerbos saloje. 2020 m. liepos 18 d. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kokios naujos taisyklės galioja?

Visi keliautojai bei turistai, į Lietuvą atvykstantys tarptautinio susisiekimo maršrutais, reguliariais, specialiais ir užsakomaisiais reisais visų rūšių transportu, nuo kovo 10-osios privalo pateikti neigiamą koronaviruso testą.

Tyrimas turi būti atliktas ne anksčiau nei 72 val. laikotarpiu prieš atvykstant į Lietuvą. Serologinis antikūnų tyrimų rezultatas atvykstant į Lietuvą nepripažįstamas. Keliautojai turi pateikti dokumentą, įrodantį, kad buvo atliktas SARS-CoV-2 PGR tyrimas ar antigeno testas, kuris yra neigiamas.

Numatytos kelios išimtys, kam testo nereikės – pvz., asmenims iki 16 metų.

Kad visi keleiviai turėtų neigiamą testą, turės užtikrinti vežėjai ir kelionių organizatoriai – keleiviai be tinkamo dokumento į lėktuvą, keltą ar autobusą neturėtų būti įleidžiami.

Numatytos ir kelios išimtys, kam testo nereikės – pavyzdžiui, asmenims iki 16 metų, o testą jau Lietuvoje galės pasidaryti atvažiuojantys savu transportu. Daugiau skaitykite čia: Įsigalioja nauja griežta tvarka keliaujantiems: ką reikia žinoti ir kokios išimtys galioja

Vyriausybė tikina, kad naujoji tvarka yra proporcinga ir pagrįsta, siekiant apsisaugoti nuo COVID-19 mutacijų.

„Pripažinkime tiesiai šviesiai – tie ribojimai yra skirti mažinti mobilumui ir judėjimui. Jeigu žmonės visgi priima sprendimą kažkur išvykti, o paskui nori grįžti, tenka susitaikyti su visomis pasekmėmis, rizikomis, papildomu testavimu ir galbūt persirgimu“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Svarbesnis klausimas – kodėl vis tiek reikės izoliuotis?

Nors naujoji tvarka gali pasirodyti kaip apsunkinanti kelionių galimybę, tačiau kelionių organizatoriai tai vertina kaip neišvengiamą realybę.

„Testo atostogų kryptyje reikalavimas sukuria keliautojams papildomų išlaidų, bet žiūrint iš atsakingo keliavimo perspektyvos – taip užtikrinama, kad visi grįžtantieji, sėdintys tame pačiame lėktuve, yra sveiki ir neužkrės drauge keliaujančių kitų keleivių“, – 15min pasikeitusias sąlygas komentavo „Novaturo“ komunikacijos vadovė Dovilė Zapkutė.

Novaturo nuotr./Dovilė Zapkutė
Novaturo nuotr./Dovilė Zapkutė

Daugiau abejonių, anot jos, kyla dėl kito reikalavimo. Pagal dabar galiojančią tvarką net ir neigiamas COVID-19 testas neatleidžia nuo saviizoliacijos būtinybės. Turintys neigiamą testo atsakymą vis tiek privalo 10-iai dienų izoliuotis. Grįžus iš kai kurių šalių šį laikotarpį su papildomu testu galima susitrumpinti iki 7 dienų.

„Novaturas“ dėl pasikeitusių reikalavimų keliautojams kelionių krypčių planų nekeičia, tačiau D.Zapkutė pripažino, kad klausimų iš klientų padaugėjo.

„Reakcijų būta visokių, sakyčiau – daugiausiai klausimų ir sumaišties šis reikalavimas sukėlė jau atostogų šalyse esantiems poilsiautojams, kurie sužinojo, kad atostogų metu privalo atlikti papildomą viruso testą. Visus šiuos klausimus išspręsti atostogautojams padeda mūsų atstovai užsienyje.

Iš klientų taip pat sulaukiame nemažai klausimų, ar šis nutarimas keičia šiuo metu galiojančias saviizoliacijos sąlygas, kokios yra testų kainos atostogų šalyse, kaip greitai sulaukiami atsakymai“, – vardijo bendrovės atstovė.

Testai kainuos, bet pasidaryti neturėtų būti sudėtinga

Tai, kad testą reikės pasidaryti dar būnant svečioje šalyje, padidins ir kelionės išlaidas, ir atims šiek tiek laiko, kuris galėtų būti skirtas poilsiui. Tačiau surasti vietą, kur galima pasidaryti testą, šiais laikais neturėtų būti sudėtinga. Juo labiau – turistinėse kryptyse.

„Gera žinia, kad turizmo sektorius labai greitai adaptuojasi prie naujų reikalavimų – turistus priimančiose šalyse testus pasidaryti tampa vis paprasčiau: testus daro akredituotos laboratorijos, ligoninės, oro uostai, daugelyje viešbučių yra galimybė išsikviesti gydytoją ir pasidaryti testą pačiame viešbutyje“, – keliautojus ramino D.Zapkutė.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Egiptas 2020-2021 m. žiemą
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Egiptas 2020-2021 m. žiemą

Šiais klausimais atostogautojams padeda ir kelionių organizatorių partneriai ir atstovai užsienio šalyse. Anot „Novaturo“ komunikacijos vadovės, jie suteikia informaciją, kur keliautojai gali pasidaryti testus, padeda užsiregistruoti, pataria, kaip nuvykti iki reikiamos vietos, jei testą galima atlikti viešbutyje, kuriame keliautojai apsistoję – padeda suorganizuoti visą procesą.

Kas bus, jeigu testas bus teigiamas?

Atostogos eina į pabaigą, testą pasidarei, lagaminą skrydžiui atgal į Lietuvą susikrovei, o tada... gauni atsakymą, kad tau patvirtintas COVID-19 užkratas. Į lėktuvą jau nebebūsi įleistas, privalu nedelsiant izoliuotis svečioje šalyje. Kiek – priklauso nuo kiekvienos valstybės taisyklių, bet dažniausiai tai bus mažiausiai 7 dienos. Ką daryti?

Ministro A.Dulkio patarimas buvo – tiesiog pasveikti užsienyje ir tuomet grįžti į Lietuvą. „Įsėsti į lėktuvą sergančiam būtų problema“, – sakė jis. Kokia išeitis būtų? „Persirgti“, – tiesiai šviesiai trečiadienį sakė ministras.

Ramiausi galės būti tie, kurie prieš kelionę įsigijo atitinkamą draudimo polisą. „Visiems mūsų keliautojams akcentuojame, kad kelionės sklandumas priklauso nuo pasiruošimo jai – informacijos išsiaiškinimo ir tinkamo draudimo įsigijimo, – pabrėžė D.Zapkutė. – Draudimu turi pasirūpinti kiekvienas keliautojas savarankiškai, ir mes keliautojams parekomenduojame tiek Lietuvos, tiek užsienio draudimo partnerius, draudžiančius nuo COVID-19 pasekmių.“

Ramiausi galės būti tie, kurie prieš kelionę įsigijo atitinkamą draudimo polisą.

O jeigu draudimo neturi? Išlaidos priklausys nuo to, kurioje šalyje gavote tą teigiamą COVID-19 atsakymą. „Novaturo“ atstovė pasidalijo informacija, kokios sąlygos galioja populiariausiose atostogų kryptyse:

  • Egipto vyriausybė yra įsipareigojusi karantino metu padengti turistų apgyvendinimo ir maitinimo išlaidas, o esant poreikiui ir gydymą valstybinėse ligoninėse. Kartu keliaujantys asmenys nemokamai ištiriami dėl COVID-19 ir, neigiamo testo atveju, gali tęsti atostogas arba išvykti į Lietuvą. Vykstantiems į Egiptą būtinai rekomenduojame įsigyti ir medicininių išlaidų draudimą, dengiantį ir pavojingų ligų, įskaitant sukeltas SARS virusų, gydymo išlaidas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Egiptas 2020-2021 m. žiemą
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Egiptas 2020-2021 m. žiemą
  • Vykstantiems į Tenerifę būtinai rekomenduojame įsigyti medicininių išlaidų draudimą, dengiantį ir pavojingų ligų, įskaitant sukeltas SARS virusų, gydymo išlaidas. Kanarų salų vyriausybė rūpinasi COVID-19 draudimo neturinčiais turistais, kompensuoja jų gydymo išlaidas bei susirgusių ir kartu keliaujančių artimųjų apgyvendinimo (daugiausia 15 n.) išlaidas.
123rf.com nuotr./Tenerifė
123rf.com nuotr./Tenerifė
  • Vykstantiems į Turkiją būtinai rekomenduojame įsigyti Turkijos vyriausybės siūlomą COVID draudimą, kuris padengtų medicinines bei apgyvendinimo išlaidas, kilusias dėl COVID-19. Rekomenduojama įsigyti šių rūšių draudimus: 1. Turistų apsaugos ir paramos draudimas (Tourist Protection and Support Insurance) Šis draudimas padengia apdraustojo gydymo ligoninėje išlaidas. 2. Apgyvendinimo paramos draudimas (Accommodation Support Insurance). Šis draudimas padengia apdraustojo apgyvendinimo pratęsimo išlaidas iki 100 EUR per dieną, maks. 15 dienų (iš viso 1500 EUR).
123rf.com nuotr./Poilsis Turkijoje
123rf.com nuotr./Poilsis Turkijoje
  • Keliaujantiems į Maldyvus primygtinai siūlome iš anksto įsigyti medicininių išlaidų draudimą, dengiantį su COVID-19 susijusias išlaidas, nes atvykus į Maldyvus, galimybės įsigyti šį draudimą jau nebus.
123RF.com nuotr./Maldyvai
123RF.com nuotr./Maldyvai

Atostogas planuojantiems Jungtiniuose Arabų Emyratuose privalo turėti medicininių išlaidų draudimą, dengiantį su COVID-19 susijusias išlaidas. Šį draudimą galima užsisakyti ne vėliau kaip 7 dienos iki kelionės pradžios.

123rf.com nuotr./Dubajaus paplūdimiai, Jungtiniai Arabų Emyratai
123rf.com nuotr./Dubajaus paplūdimiai, Jungtiniai Arabų Emyratai

Gera žinia ta, kad jau pasveikus nuo COVID-19, savo kliento grįžimu į Lietuvą padės pasirūpinti kelionių operatoriai. Tiesa, tai gali kainuoti papildomai irgi.

„Mes prisiimame atsakomybę už savo keliautojus ir įsipareigojame surasti jiems tinkamą ir priimtiną būdą grįžti iš atostogų. Esant galimybei, pasiūlysime atgalinio skrydžio bilieto keitimą artimiausiuose reisuose su laisvomis vietomis nemokamai arba už priemoką, priklausomai nuo aplinkybių.

Tuo atveju, jei grįžimo užsakomaisiais „Novaturo“ skrydžiais nebus galimybės pasiūlyti, ieškosime alternatyvų klientams grįžti reguliariais skrydžiais kuo mažesniais kaštais ir patogesnėmis sąlygomis“, – paaiškino D.Zapkutė.

Keliautojams, iš kelionių organizatoriaus įsigijusiems tik skrydžio bilietus arba keliones reguliariaisiais skrydžiais, grįžimui į Lietuvą kita nei planuota data galios bendrosios bilieto keitimo sąlygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius