Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos tinklininkės po istorinės sėkmės: „Buvome stiprios ne duomenimis, o širdimis“

Lietuvos jaunių (iki 18 metų) merginų tinklinio rinktinė padarė tai, ko dar niekam nėra pavykę per visą šalies tinklinio istoriją – iškovojo teisę žaisti finaliniame Europos čempionato etape, džiaugiasi Lietuvos tinklinio federacija.
Lietuvos 18-mečių tinklininkių rinktinė
Lietuvos 18-mečių tinklininkių rinktinė / CEV nuotr.
Temos: 1 Tinklinis

Šis nueitas kelias buvo išties ne tik istorinis, bet ir neįtikėtinai dramatiškas. Kęstučio Galdiko treniruojamai komandai praėjusių metų lapkritį patekimą į antrąjį Europos čempionato atrankos etapą nulėmė vos keli taškai. EEVZA čempionate lietuvės buvo visiškai prispaustos prie sienos ir tik lemtinga pergalė prieš latves bei laimėtas setas prieš Ukrainą paskutinėse rungtynėse leido pagal papildomus rodiklius užimti penktą vietą – paskutinę, garantavusią vietą kitame Europos čempionato atrankos etape.

Antrajame atrankos etape Austrijoje Lietuvos tinklininkės sužibo naujomis spalvomis – jau pirmose rungtynėse mūsiškės 3-1 palaužė ambicijų neslėpusias šeimininkes austres.

„Austrijai tai buvo didžiausias netikėtumas. Jos nesitikėjo, kad gali pralaimėti tokiai mažai šaliai kaip Lietuva. Pergalės pasiekimui įdėjome daug darbo, ypač užklasinio. Dar būdami Lietuvoje, ruošėmės būtent rungtynėms su Austrija. Nuvykę ten, tiesiog įgyvendinome tai, ką pasiruošėme. Austrija yra solidi komanda ir ją tikrai šokiravo mūsų žaidimas bei pergalė. Kadangi danės yra kiek silpnesnės, tai mums svarbiausios rungtynės būtent šios ir buvo“, – kalbėjo K. Galdikas.

CEV nuotr./Kęstutis Galdikas
CEV nuotr./Kęstutis Galdikas

Vėliau mūsiškės susitiko su Europos tinklinio elitui priklausančia Bulgarija ir, nors ir po rimtos kovos, buvo nusileista – po trijų setų 0-3. Paskutinę dieną užsivedusios Lietuvos tinklininkės tiesiog nušlavė danes 3-0 ir savo grupėje užėmė antrąją vietą.

Bėda ta, kad į finalinį etapą pateko tik keturios geriausios antrąsias vietas užėmusios komandos iš penkių atrankos grupių. Ir pirmi žvilgsniai į kitas grupes buvo neramūs – rezultatai mūsų komandos išėjimui į finalinį Eurpos čempionato etapą buvo nepalankūs. Kitą dieną Lietuvos tinklininkės parskrido į gimtinę ir jau savo namuose stebėjo likusių grupių kovas, tikėdamos sulaukti Lietuvos komandai palankaus rezultato.

„Tai buvo pačios sunkiausios valandos. Buvo tik du pogrupiai, kurių rungtynių rezultatai galėjo atverti mums kelią į finalinį Europs čempionato etapą. Viename iš jų komandos sužaidė pačiu neparankiausiu rezultatu mums. Liko vienintelė viltis – Slovėnijos ir Prancūzijos mačas. Kai šio mačo rezultatas tapo 2-1 Slovėnijos naudai, laukiant lemiamo seto pabaigos, tikrai buvo galima pražilti. Ačiū Dievui, kad viskas baigėsi gerai“, – prisiminė K. Galdikas.

Slovėnijos tinklininkės laimėjo 3-1, taip palikdamos prancūzes už Europos čempionato borto, tuo tarpu lietuvėms atiteko paskutinis bilietas į finalinį etapą.

„Mūsų žaidėjos jau buvo susiskaičiavusios visus rezultatus ir žiūrėjo šias rungtynes. Buvo ir tokių, kurios negalėjo šių rungtynių stebėti, nes per daug nervinosi. Kai slovėnėms trūko vieno taško iki pergalės, mūsų merginos jau pradėjo džiaugtis. Tai buvo kažkoks kosmosas“, – džiaugėsi treneris.

Lietuvos rinktinės, kurios biudžetas nuo daugelio Europos šalių atsilieka kartais, džiaugėsi, kad šiai U18 komandai pavyko suburti stiprų trenerių kolektyvą. K. Galdikui sėkmingai talkino Asta Jansonienė, Laurynas Galdikas bei kineziterapeutas Tadas Mikelionis.

„Džiugu, kad su esamu finansavimu Lietuvos tinklinio federacija vis tik bando atrasti resursų ir treneriams. Atskirai analizavome visas varžovių žaidėjas, todėl mūsų žaidimo braižas kiekvienoms varžovėms buvo vis kitoks. Kitas dalykas – Ozo sporto gimnazijoje sportuoja pagrindinė jungiančioji žaidėja, todėl su ja atidirbinėjome svarbiausius elementus nuo ryto iki vakaro. Manau, kad jeigu daugiau rinktinės narių sportuotų kartu sporto gimnazijoje, galėtume žaisti dar geriau. Bet kokiu atveju, noriu pasidžiaugti visomis žaidėjomis iš Kelmės, Kauno, Klaipėdos, kurios žaidimui atidavė visas jėgas. Šįkart buvome stiprūs ne duomenimis, o užsidegimu ir širdimi“, – sakė K. Galdikas.

Europos U18 merginų tinklinio čempionatas, kuriame dalyvaus 16 stipriausių Senojo žemyno komandų, vyks liepos 1-13 dienomis Blaže (Rumunija) ir Heraklione (Graikija).

K. Galdikas atviras – su dabartiniu valstybės finansavimu tinkliniui, svajoti apie kažkokias idealias sąlygas pasiruošimui net neverta.

„Galima sakyti, kad prisidirbome. Vietoje atostogų, dabar turėsime visą pasiruošimo etapą. Europos čempionate silpnų komandų jau nėra. Finaliniame etape nežais tokios šalys kaip Prancūzija, Ukraina, Slovakija, Čekija. Tai yra tinklinio grandai. Kadangi jau turime tokią istorinę galimybę, mėginsime lipti kiek įmanoma aukščiau. Dirbsime labai intensyviai, o gal pasiseks?“, – šypsojosi K. Galdikas.

Lietuvos tinklinio federacijos vadovybė džiaugiasi bendru visų, merginas ruošusių trenerių darbu, neeiliniu, istoriniu merginų pasiekimu – tai pirmoji nuo Nepriklausomybės laikų tokia reikšminga pergalė salės tinklinyje. Tačiau su džiaugsmu neslepiamas ir nerimas. Šią vasarą siekiama ir kito istorinio įvykio – paplūdimio tinklinio komandos patekimo į Paryžiaus olimpines žaidynes. Dėl to merginų pergalės džiaugsmas blanksta prieš nerimą, kaip atrasti merginoms mažiausiai 50 tūkstančių eurų, kad jos galėtų ne tik išvažiuoti į šias varžybas, bet ir per trumpą laiką tinkamai joms pasiruoštų.

„Matant merginų ir trenerių užsidegimą ir vieni kitų palaikymą, norisi suteikti merginoms šansą kopti Europos 16-tuke kaip įmanoma aukščiau. Mes visomis jėgomis stengsimės ieškoti lėšų šioms, istoriją perrašiusioms merginoms, pasiruošti ir drąsiai žengti savo keliu Europos čempionate. Taip pat kviesime ir kiekvieną, norintį padėti merginoms siekti jų svajonės ir tapti šios rinktinės dalimi, prisidėti prie istorinio merginų debiuto Europos čempionate“, – sakė LTF generalinė sekretorė Alisa Česnulevičiūtė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius