Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šimtadienis Romoje – smagus piknikas prie jūros

Mokyklos pabaiga Romos Imperatoriaus Augusto licėjaus moksleiviams – ir išsvajota diena, ir liūdesys, nes reikia atsisveikinti su artimiausiais klasės draugais.
Šimtadienį Romos abiturientai švenčia gamtoje
Šimtadienį Romos abiturientai švenčia gamtoje / „Facebook“ nuotr.

Nors mokslo metų pabaiga – intensyvi, nes per pamokas padaugėja rašomų kontrolinių darbų, paruošiamųjų egzaminų temų atsiskaitymų, mokiniai nepraleidžia progos kartu praleisti kiekvieną savaitgalį. O diena, kuriai mokslo draugai ruošiasi rimčiausiai ir ją švenčia visi kartu Romos užmiestyje, tai – šimtadienis.

Jokios prabangos

Per šimtadienį jokių prabangių suknelių, paminėjimų, mokytojų palinkėjimų ir graudžių kalbų Romos mokykloje nėra, taip pat nėra ir oficialios ceremonijos. Mokytojai, likus šimtui dienų iki mokslo metų pabaigos, mokiniams linki surengti gerą pikniką, tačiau tai nereiškia, kad jau pirmadienio rytą jie neprivalės atsakinėti apie Friedrichą Nietzsche'ę ar Arthurą Schopenhauerį.

Imperatoriaus Augusto Licėjaus moksleiviai mokosi ir šeštadienį, todėl apie šventę galima pagalvoti tik po vidurdienio. Vis dėlto tai nereiškia, kad mokiniai iš karto po pietų susirinks visi kartu į mėgstamą parką, o šeštadienio vakarą vyks į kurio nors klasės draugo tėvų vilą pajūryje pratęsti šventės.

„Facebook“ nuotr./Šimtadienį Romos abiturientai švenčia gamtoje
„Facebook“ nuotr./Šimtadienį Romos abiturientai švenčia gamtoje

Suknelėms ir prabangioms puotoms išlaidaujama per 18-ąjį gimtadienį. O vaikų šimtadieniui tėvai skiria minimalią sumą. Jaunuoliams svarbiausia gauti tėvų sutikimą, kad per šimtadienio šventę visi nakvos kartu.

Skirtingai nei Lietuvoje, šimtadienio šventės Romos mokyklose niekada nevyksta. Tėvai žino, kad likus šimtui dienų iki mokslo metų pabaigos, jaunimas švęs gamtoje ir tėvai šioje šventėje nedalyvaus.

Susiėjimas pajūryje ir gražiausiuose parkuose

Ruošiantis šiam savaitgaliui jau prieš savaitę mokykloje renkami pinigai, sudaromas sąrašas, kokių produktų reikės. Klasės atstovai už surinktus pinigus prekybos centre tiksliai nuperka reikalingus daiktus. Visa klasė kartu nusprendžia, ką ir kaip gamins tokia proga.

„Facebook“ nuotr./Šimtadienį Romos abiturientai švenčia gamtoje
„Facebook“ nuotr./Šimtadienį Romos abiturientai švenčia gamtoje

Išrinktieji privalo tiksliai apskaičiuoti išlaidas sumuštiniams, picoms, salotoms, gėrimams. Tiesa, dažniausiai patiekalus namuose šimtadieniui paruošia mamos. Paprastai tai būna daržovių ir jūros gėrybių pyragai, kuriuos galima valgyti ir šaltus.

Romos Imperatoriaus Augusto licėjaus E klasės mokiniai šimtadienio šventę paskirstė į dvi dalis. Šeštadienio popietę visi susirinko į Romos Cafarella parką, kuriame net ir žiemą žaliuoja žolė. O dabar ten pražydo migdolų medžiai ir rožine spalva nusidažė Judo krūmas. Puikus oras suteikė galimybę puotauti iki vėlaus vakaro.

Patiekalus mokiniai išsidėliojo tiesiog ant žolės ant popierinių staltiesių. Šimtadienis Romoje paprastai sutampa su pirmuoju atšilimu, todėl jaunimui smagu nusiauti batus ir basomis kojomis žaisti ant žolės futbolą.

Nusileidus saulei oras atvėsta, todėl belieka sutvarkyti tai, kas liko nuo pikniko žolėje. Šimtadienis tęsiasi Romos priemiestyje Sabaudia, kur vienas klasės draugų pasiūlė visai kompanijai nakvynę savo tėvų vasaros viloje.

„Facebook“ nuotr./Šimtadienį Romos abiturientai švenčia gamtoje
„Facebook“ nuotr./Šimtadienį Romos abiturientai švenčia gamtoje

Kadangi klasėje vos keletas draugų gali vairuoti (turi vairuotojo pažymėjimą), apsisprendžiama į Romos užmiestį vykti ne automobiliais, o viešuoju transportu. Romos priemiesčių autobusai savaitgaliais pilnutėliai iš Romos į pajūrį vykstančių žmonių, tačiau nuovargis nesvarbus. Klasės draugų nuotaikos – kuo puikiausios. Juk važiuoja visi drauge!

Kelionė autobusu į Romos priemiestį Sabaudia trunka maždaug pusantros valandos, po to dar pėsčiomis su kuprinėmis ant nugaros tenka pasiekti pajūrio vilą. Vakarienę viloje visi klasės draugai gamina kartu.

Per šimtadienį, kaip ir per kitas šventes, alkoholiniai gėrimai nepopuliarūs. Neragaujamas net vynas. Geriau jau „Coca – cola“, sultys ir vanduo.

Tai – tipiškiausias Lacijaus patiekalas „alla carbonara“, kuris visiems labai patinka ir padeda numalšinti vakaro alkį. Per šimtadienį, kaip ir per kitas šventes, alkoholiniai gėrimai nepopuliarūs. Neragaujamas net vynas. Geriau jau „Coca-cola“, sultys ir vanduo.

Jaunimas linksminasi visą naktį ir tik paryčiais kylą į antrą aukštą pailsėti. Apie vidurdienį visi pabunda ir ruošiasi kartu vykti į pajūrį. Nors jau šilta, niekas maudytis dar nesiruošia. Malonu pasitaškyti basomis kojomis Tirėnų jūros pakrantėje.

Tuo pačiu priemiestiniu autobusu moksleiviai grįžta į Romą vėlų sekmadienio vakarą, nes jau kitą rytą reikės būti pasiruošus kontroliniams darbams. Klasikinio Augusto licėjaus mokytojai net dėl tokios svarbios šventės, kaip šimtadienis, nuolaidų mokiniams nedaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius