Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rugsėjis Romoje – ir toliau vasara

Jeigu reikėtų sudaryti maloniausių Amžinojo miesto mėnesių rikiuotę, rugsėjui nesvarstydamas duočiau antrąjį pjedestalo laiptelį ir sidabro medalį. Kodėl ne aukso? Antroji mėnesio pusė labai priartėja prie aukso, nes Tavoroma.lt mėnesių čempionatą Romoje laimi spalis.
Turistai prie Tritono fontano Barberinio aikštėje Romoje
Turistai prie Tritono fontano Barberinio aikštėje Romoje / 123rf.com nuotr.

Reikalas tas, kad italai kitaip skaičiuoja metų laikus negu mes, lietuviai. Pas juos birželis – dar pavasaris, o rugsėjis – dar vasara. Gruodis iki Kalėdų – vis dar ruduo, o kovas iki pavasario lygiadienio – žiema.

Atrodytų, nieko labai sukrečiančio, bet apsiprasti su vasarojimu rugsėjo viduryje nėra visai paprasta. Romos mokyklose niekada neskamba rugsėjo pirmosios skambutis, su giliu liūdesiu „urbi et orbi“ – miestui ir pasauliui pranešdamas apie atostogų sezono bei vasaros pabaigą.

Kiekvienais metais mokyklos atveria duris vis kitą dieną tarsi norėdamos tuo pabrėžti, kad mokslo metų pradžia – tai jokia šventė, o tik kasdienybė ir darbas.

Rugsėjis Romoje yra vasara, nes galima be jokio vargo prie namų surasti vietą automobiliui. Uždarytas biurų, įstaigų, parduotuvių duris vis dar ženklina plakatėlis su ranka riebiu flomasteriu užrašytu vasaros slaptažodžiu – ferie (it. atostogos). 

Tą dieną mieste – jokių gėlių, jokių šventinių išsirikiavimų, jokių kalbų, – tiesiog prasideda mokslo šaknų ragavimas ir tiek.

Rugsėjis Romoje yra gryniausia meteorologinė vasara, kai termometro stulpelis neužsimena apie rudenį ir popietės valandą rodo tai, ką rodė liepos pradžioje ar rugpjūčio viduryje – 35 Celsijaus laipsnius pavėsyje.

Rugsėjo pirmoji pusė Romoje yra vasara, nes galima be jokio vargo prie namų surasti vietą automobiliui.

Uždarytas biurų, įstaigų, parduotuvių duris vis dar ženklina plakatėlis su ranka riebiu flomasteriu užrašytu vasaros slaptažodžiu – ferie (it. atostogos).

O smagiausia Romos vieta rugsėjo viduryje skelbiu ne Ispanijos aikštę ir Trasteverės amžinojo „tūso“ gatveles, o Romos pajūrį: Ostiją (it. Ostia), Fredženę (Fregene), Santą Severą.

123rf.com nuotr./Tirėnų jūra rugsėjį dar maloniai įšilusi
123rf.com nuotr./Tirėnų jūra rugsėjį dar maloniai įšilusi

Paplūdimiai pratuštėję, nebelieka beprotiško vasarotojų klegesio, bet saulė dar kaitina kaitriai, ir tą puikiai žino pagyvenusios sinjoros, kurios būtent rugsėjį laiką leidžia privačiuose pliažuose, kurie tuo metu kainuoja gerokai pigiau.

Jos puikiai žino, kad rugsėjo įdegis yra kitoks nei liepos: aristokratiškas, auksinis. Rugsėjis Romos pajūryje yra tikras gėris mėgstantiems jūros malonumus. Ypač ankstų rytą, kai iki 26–28 laipsnių įšilęs Tirėnų jūros vanduo būna gerokai šiltesnis už orą.

Todėl jeigu manęs klausia, kokiame sostinės kvartale rinktis viešbutį, atsakau: Ostija, galutinė metro „B“ stotelė, „Lungomare“ (it. krantinė).

Švento Petro aikštė
123rf.com nuotr./ Švento Petro aikštė

Ko tikėtis Romoje rugsėjį?

Taigi, kodėl rugsėjis Romoje yra blogiau už spalį? Pirma, dar smarkiai karšta. Antra, miestas vis dar aptingęs. Trečia, prasideda mokslo metai, įsivažiuoja darbo kasdienybė, o miestas vis dar aptingęs. Su pirmaisiais rugsėjo žaibais prasideda ir pirmieji streikai, kurie po vasaros pauzės būna gana bjaurūs, nes įnirtingi.

Todėl perspėju tuos, kurie norės džiaugtis vasaros tęsiniu Romoje rugsėjo 15 dieną: tai, matyt, bus kančių diena.

Pirmąją mokslo metų dieną miestą ištiks paralyžius, nes prasidės 24 valandų visuomeninio transporto streikas.

Ką tai reiškia? Jeigu kažkas pasinaudos mano patarimu, apsigyvens pajūryje ir būtent tą dieną sugalvos pažiūrėti, kaip vyksta Trevi fontano remontas, nuvažiuoti gal ir nuvažiuos, o atgal į viešbutį gali ir nebesugrįžti.

Tiesa, ar visi sostinės transportininkai – taksistai, autobusų vairuotojai, metro traukinių mašinistai tikrai streikuos – neaišku. Ir nebus aišku iki pat streiko pabaigos.

Vis tik rugsėjį Romoje – gera. Rugsėjis – tai „vendemmia“ (it. – vynuogių derliaus metas). Nueikite į bet kurį kvartalo „mercato“ (it. turgus) ir pabandykite išsirinkti vynuoges, vieną iš daugybės įvairių spalvų ir saldumo veislių: uva Italia, regina, barese, fragolina, pizzutella. Tai ir yra tikrasis rugsėjo skonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius