Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Tau, Martynai, mėlynas dangus Romoje: termometrai rodo vasarą!

Keliautojai, susiruošę praleisti paskutinę spalio savaitę Romoje, turės spręsti malonų galvosūkį: ką daryti išlipus iš lėktuvo apsirengus paltais ir striukėmis? Lietuvoje termometro stulpelis sunkiai kyla virš nulio, o Romoje smagiai artėja 30 laipsnių padalos link. Šventojo Martyno legenda nemeluoja: į Amžinąjį miestą sugrįžo vasara.
Saulėtas pavakarys spalio mėnesį Romoje
Saulėtas pavakarys spalio mėnesį Romoje / 123rf.com

Tai, ką šiomis dienomis Italijoje rodo termometrai, iš tiesų labiau primena vasaros pradžią. Romoje – 28, Neapolyje – 27, Baryje ir Palerme – 26, o vakarinėje Sardinijos dalyje – 32 laipsniai karščio. Tirėnų jūros paplūdimiuose vėl renkasi pliažo malonumų mėgėjai. Vandens temperatūra Romos kurortų pakrantėje 20 – 22 laipsniai, o pietiniuose šalies regionuose jūra dar šiltesnė.

„Tavo Roma“ nuotr./Termometras neleis meluoti – spalį Romoje vis dar vasariškas oras
„Tavo Roma“ nuotr./Termometras neleis meluoti – spalį Romoje vis dar vasariškas oras

Vandens temperatūra Romos kurortų pakrantėje 20 – 22 laipsniai, o pietiniuose šalies regionuose jūra dar šiltesnė.

Kas tai – trumpalaikė išprotėjusių orų anomalija ar įprastas, pietietiškos vasaros kirtis Vėlinių išvakarėse? Italų sinoptikai paslaptingai šypsosi ir pasakoja legendą apie šventąjį Martyną. Gal ir anomalija... Gal ir keistas šis vasaros pliūpsnis gilų rudenį... Dėl visko kaltas jis – šventasis, kuriam vieni juokai sugrąžinti saulę, karščius ir mėlyną dangų.

Mūsiškę bobų vasarą italai, o taip pat prancūzai, ispanai vadina žymiai iškilmingiau – švento Martyno vasara. Romos gyventojai turi ir kitą terminą – „ottobrate romane“ – romėniškosios spalio dienos.

123rf.com/Lauko kavinėse Romoje spalį sėdėti ypač malonu
123rf.com/Lauko kavinėse Romoje spalį sėdėti ypač malonu

Kas buvo šis šventasis ir kodėl būtent su jo vardu siejamos šiltos arba netgi pakankamai karštos rudens dienos?

Lotyniško vardo Martynas etimologija siejama su karo dievu Marsu (lot. Mars). Šis dievas laikomas Romos tautos tėvu, nes Amžinojo miesto įkūrėjai – dvynukai Romulas ir Remas buvo Marso ir Vestalės vaikai. Šventasis Martynas gimė IV amžiuje dabartinės Prancūzijos teritorijoje ir tėvo – įtakingo Romos kariuomenės stratego valia gavo Marso sekėjo vardą.

Sulaukęs penkiolikos Martynas jau žvangino ginklais legionierių gretose. Jam buvo suteiktos circitoriaus – naktinių sargybos postų tikrintojo ir prižiūrėtojo pareigos. Legenda pasakoja, jog ankstų ir labai žvarbų lapkričio rytą jodamas iš tarnybos Martynas pamatė pusnuogį, nuo šalčio sustirusį elgetą. Romos legiono kariškio poelgis buvo toks: jis nulipo nuo arklio, perrėžė kardu į dvi dalis savo mantiją ir vieną jos pusę atidavė apstulbusiam vargetai.

Ir tada įvyko stebuklas: staiga nustojo lyti šaltas lapkričio lietus. Išsisklaidė sunkūs rudens debesys. Nušvitusi vasariška saulė sušildė sužvarbusius ir sušlapusius.

„Tavo Roma“ nuotr./Šventasis Martynas
Wikipedia.com/Šventasis Martynas

Tą pačią naktį Martynas susapnavo keistą sapną: pas jį atėjo Jėzus Kristus ir sugrąžino antrąją legionieriaus mantijos pusę. Ryte prabudęs kariškis negalėjo patikėti savo akimis: jo apdaras vėl buvo naujas, be jokių kardo kirčio žymių.

Martynas galiausiai priėmė vienuolio įžadus, vėliau buvo paskelbtas šventuoju. Šventasis Martynas iki šiol tituluojamas kaip siuvėjų ir kariškių globėjas, o po pirmųjų rudens darganų sugrįžusios vasaros dienos vadinamos šventojo Martyno vasara. Šventojo Martyno diena liturginiame kalendoriuje – lapkričio 11-oji.

Kiek šį rudenį Romoje užtruks šventojo Martyno vasara? Sinoptikai prognozuoja atsargiai, nes rudenį pastovus būna tik orų nepastovumas.

Kiek šį rudenį Romoje užtruks šventojo Martyno vasara? Sinoptikai prognozuoja atsargiai, nes rudenį pastovus būna tik orų nepastovumas. Galimas daiktas, kažkur griaudės vasariška perkūnija, kažkur nulis šiltas lietus.

Pietinėje Italijoje dalyje, matyt, iki savaitgalio viešpataus galingas Azorų anticiklonas, kuris ir lems labiau birželiui nei spalio pabaigai būdingus orus. Vėliau temperatūra nukris, tačiau iki pat Vėlinių ir po jų Lacijaus regione laikysis smagi 20 – 22 laipsnių šiluma, džiugins saulė, skaisčiai mėlynas dangus.

Į Romą – ne tik sušilti, bet ir paskanauti trumų, kaštainių ir vyno

Spalio pabaiga – lapkričio pradžia į Romą vilioja ne tik pabėgusios vasaros medžiotojus, bet ir gastronomijos žinovus. Štai keletas gairių tiems, kurie ieško šio sezono skonio potyrių:

„Tavo Roma“ nuotr./„Brucatura“ – derliaus nuėmimas
„Tavo Roma“ nuotr./„Brucatura“ – derliaus nuėmimas

Spalio 30 d. Italijoje pristatomas „vino novello“ – naujo derliaus vynas, prancūziškojo „beaujolais nouveau“ brolis. Daugelyje šalies vyno ūkių rengiamos šventės, kurių metu galima nemokamai paragauti vyno. Jos vyks: Červeteryje (Cerveteri), Fraskatyje (Frascati), Valerane (Vallerano).

123rf.com/Kaštainiai
123rf.com/Kaštainiai

Kaštainių metas. Nuo spalio vidurio sekmadieniais daugelis mažų Lacijaus miestelių rengia kaštainių šventes, kurios vadinamos „sagra del castagno“. Jos vyks: Mancianoje (Manziana), Sorijano del Čimino (Soriano del Cimino), Ancijuje (Anzio).

„Tavo Roma“ nuotr./Šviežias alyvuogių aliejus – paskanauti jo galima spalį
„Tavo Roma“ nuotr./Šviežias alyvuogių aliejus – paskanauti jo galima spalį
  • Naujo derliaus alyvuogių aliejus. Tik ką išspausto, nefiltruoto „olio novello“ paragauti ir įsigyti galima įvairiuose Lacijaus regiono ūkiuose.
„Tavo Roma“ nuotr./Trumai
„Tavo Roma“ nuotr./Trumai
  • ​Trumai. Ruduo – trumų sezonas. Umbrijos, Markių, Toskanos trumų ieškotojai atveža savo regionų trumus į sostinės restoranus. Tai, žinoma, brangus malonumas, bet vieną kartą išmėginti verta. Tam tinkama vieta: specializuotas trumų restoranėlis Kanino miestelyje prie Viterbo "La Locanda del Tartufiere" (it. trumų rinkėjo užeiga)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius