Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„GET Baltic“: Lietuvoje dujos per mėnesį brango 7 proc., per metus – pigo 30 proc.

Gamtinių dujų rinkos kaina Lietuvoje balandį siekė 31,7 euro už megavatvalandę (MWh) ir buvo 7 proc. didesnė nei kovą bei 30 proc. mažesnė nei pernai balandį, pirmadienį pranešė gamtinių dujų birža „GET Baltic“.
Kylančios dujų kainos
Kylančios dujų kainos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Temos: 1 Dujų kaina

Baltijos šalyse ir Suomijoje veikiančioje biržoje praėjusį mėnesį dujos vidutiniškai kainavo 33,3 euro – 8 proc. daugiau nei kovą ir 30 proc. mažiau nei prieš metus.

„Dujų kaina regione kilo balandžio mėnesio viduryje, tam įtakos turėjo netikėtai atšalę orai ir dėl to rinkoje išaugęs dujų poreikis. Tačiau vėliau orams atšilus, dujų kainos trajektorija ėmė leistis žemyn“, – pranešime teigė  „GET Baltic“ biržos vadovė Giedrė Kurmė.

Bendroje Latvijos ir Estijos prekybos aikštelėje dujų kaina per mėnesį didėjo 14 proc. iki 33,24 euro, Suomijoje – augo 3 proc. iki 34,4 euro.

„Kainos kritimui įtakos taip pat turėjo ir nuo balandžio 22 dienos vėl pradėjusi veikti Estijos ir Suomijos dujotiekių jungtis „Balticonnector“, – teigė biržos vadovė.

Pasak jos, dėl šios aplinkybės mažėjo ir kainų skirtumai tarp skirtingų „GET Baltic“ biržos prekybos aikštelių. Tai rodo, kad papildoma dujų tiekimo alternatyva kuria palankias sąlygas kainų konvergencijai.

Balandį „GET Baltic“ suprekiauta 642 gigavatvalandės (GWh) dujų – 8 proc. daugiau nei kovą, kai biržoje parduota 588 GWh. 

Suomijos prekybos aikštelėje buvo įsigyta 42 proc. viso biržoje suprekiauto dujų kiekio, Latvijos ir Estijos bendroje aikštelėje – 33 proc., o Lietuvos aikštelėje – 25 proc.

Biržoje balandį buvo sudaryta beveik 2,4 tūkst. dujų pirkimo ir pardavimo sandorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius