V.Vasiliausko kadencija baigiasi mažiau nei po mėnesio, tačiau kandidato į Lietuvos banko vadovus dar nėra. Kodėl?

Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko kadencija baigiasi balandžio 7 dieną – mažiau nei po mėnesio, tačiau jokių oficialių žinių, kas jį gali pakeisti, iki šiol nėra. Naująjį kandidatą vadovauti Lietuvos bankui Seimui turi pateikti prezidentas Gitanas Nausėda, tačiau šalies vadovas tėra užsiminęs žiniasklaidai, kad vienas iš kandidatų galėtų būti jo patarėjas Simonas Krėpšta. Prezidentūra 15min tvirtino, kad kandidatas bus įvardintas antroje kovo pusėje, tačiau Seimo nariai ir ekspertai atkreipia dėmesį, kad trūksta laiko diskusijoms ir darbų perėmimui.
Vitas Vasiliauskas
Vitas Vasiliauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Diena, kai dvi kadencijas Lietuvos banko valdybos pirmininko kėdėje išbuvęs Vitas Vasiliauskas atlaisvins savo darbo stalą Gedimino prospekte, sparčiai artėja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vitas Vasiliauskas

Tačiau jokių nei oficialių, nei neoficialių žinių, kas jį pakeis, neturi nei Lietuvos banko darbuotojai, nei Seimo nariai.

Naująjį Lietuvos banko vadovą turi pasiūlyti prezidentas, kurio teikimu penkeriems metams jį skiria Seimas. Tačiau iš prezidentūros rūmų kol kas – tyla.

„Kandidatą į Lietuvos banko vadovo postą ketinama teikti kovo antroje pusėje“, – 15min lakoniškai nurodė prezidentūros komunikacijos grupė, pasiteiravus apie tai, kodėl iki šiol nėra paskelbta apie kandidatą į svarbų šalies postą.

Tiek Seimo nariai, tiek ekspertai atkreipia dėmesį, kad įprastinė praktika, jog kandidatai į svarbių institucijų vadovus iš anksto prisistato Seimo nariams, frakcijoms, įvardija savo planus ir vizijas. Tad paskutinę minutę įvardytas galimas naujasis Lietuvos banko vadovas gali Seime sukelti nemažai aistrų ir pradėti politinių rietenų karuselę – juolab turint mintyje jaučiamą įtampą tarp Vyriausybės ir prezidentūros.

Iš kitos pusės, pasiruošti perimti atsakingą Lietuvos banko valdybos pirmininko postą irgi prireiks laiko, tačiau paprašyti V.Vasiliausko patarimų naujasis kandidatas laiko beveik nebeturės.

Kas tie kandidatai?

Iš prezidento G.Nausėdos lūpų iki šiol viešai yra išsprūdusi tik viena galimo kandidato pavardė.

Sausio viduryje šalies vadovas interviu „Verslo žinioms“ sakė, kad renkamasi iš kelių kandidatų, o vienu iš kandidatų galėtų būti jo vyriausiasis patarėjas ekonominiais klausimais Simonas Krėpšta, iki tol dirbęs ir Lietuvos banke.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Krėpšta
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Simonas Krėpšta

„Jis pagal savo kompetenciją, pagal savo darbštumą, talentą, gebėjimą aprėpti labai plačius klausimus, taip pat įvertinus jo buvusią karjerą LB, irgi galėtų būti vienu iš rimtų kandidatų“, – G.Nausėda sakė „Verslo žinioms“.

Vis dėlto praėjus dviem mėnesiams po šio interviu nei S.Krėpštos, nei kita pavardė nebuvo oficialiai įvardinta tarp kandidatų į Lietuvos banko valdybos pirmininkus.

Tiesa, akylesni rinkos dalyviai pastebėjo, kad apie traukimąsi iš prezidento komandos neseniai paskelbusi ligšiolinė prezidentūros kanceliarijos kanclerė Algė Budrytė turi ilgametę patirtį bankininkystėje. Kaip jos pasitraukimo priežastis buvo nurodytas ketinimas ieškoti naujų profesinių iššūkių.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė

15min susisiekti su A.Budryte penktadienį nepavyko, o prezidentūra konkrečių atsakymų nepateikė.

„Prezidentas anksčiau yra keletą kartų komentavęs, kad į šią poziciją yra svarstomi keli asmenys. O kandidatūra bus pateikta kiek vėliau“, – teigiama Prezidento kanceliarijos atsakyme 15min.

Seimo nariai pasigenda laiko diskusijoms

Daugiau nei visuomenė teigia nežinantys ir Seimo nariai. Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mykolas Majauskas 15min tvirtino, kad nežinia dėl kandidato į Lietuvos banko valdybos pirmininkus jau ima kelti nerimą.

„Iki šiol neturime jokių indikacijų, ką gerbiamas prezidentas planuoja siūlyti Seimui skirti Lietuvos banko vadovu. Nei oficialiai, nei neoficialiai šiuo klausimu kol kas neturime jokios informacijos. Situacija kelia nerimą, atsižvelgiant į tai, kad Vito Vasiliausko kadencijai liko mažiau nei mėnuo“, – sakė konservatorius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Jo nuomone, sklandžiam procesui būtų vertinga turėti pakankamai laiko viešoms diskusijoms.

„Išgirsti kandidato viziją, aiškius tikslus ir net konkrečius darbus, kuriuos ketintų nuveikti būdamas Lietuvos centrinio banko vadovas. Visuomenė turėtų žinoti, o ir Seimo nariams tai padėtų apsispręsti prieš priimant atsakingą sprendimą. Naujas vadovas turi turėti pakankamai laiko įsigilinti į einamuosius klausimus ir sklandžiai perimti visus darbus“, – mano M.Majauskas.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius pritaria, kad situacija atrodo „truputį keistokai“.

„Prieš prasidedant pavasario sesijai prezidentas visada susitinka su Seimo valdyba ir aptaria aktualiausius klausimus, išdėstoma prezidento poziciją, ką Seimas turi nuveikti. Truputį keistoka, nes šitas klausimas turėjo būti prioritetinių svarstymų sąraše“, – 15min sakė A.Butkevičius.

Ilgametis Seimo narys, ėjęs ir premjero pareigas, tvirtina, kad personalijų klausimai su Seimo valdyba, frakcijų seniūnais, komitetų pirmininkais paprastai derinami prieš mėnesį ar du.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

„Kai klausimai iš anksto suderinti susitikimuose, kabinetuose, tai mažiau kelia nereikalingų diskusijų, kurios grįstos emocijomis, nepuošiančiomis Seimo ir kitų institucijų“, – pridūrė Seimo narys.

Visgi Mišriai Seimo narių grupei priklausančiam Kęstučiui Glaveckui ši situacija dėl Lietuvos banko valdybos pirmininko kandidatūros neatrodo išskirtinė.

„Kiek aš atsimenu, visuomet tas būdavo – sužinoma prieš kelias savaites“, – prisimena K.Glaveckas.

Politologas: naujojo LB vadovo svarstymai gali virsti politiniais

Politologas Virgis Valentinavičius mano, kad kandidatūras į sisteminius postus reikėtų įvardinti prieš mėnesį ar du, kad visi turėtų laiko ramiai jas apsvarstyti.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Virgis Valentinavičius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Virgis Valentinavičius

„Tai normalus laikas. Bet šie dalykai nėra reglamentuoti, priklauso nuo nuotaikų Seime. Su Konstitucinio Teismo teisėju ne pirmą kartą reikalai užsitęsia labai ilgai. Kaip prezidentas turi teisę į savo nuomonę, taip ir Seimas.

Seimas nėra organizacija, kuri automatiškai deda antspaudėlius ant to, ką pasiūlo prezidentas. Reikia duoti laiko svarstymams, lobistinei prezidentūros veiklai ir darbui su Seimo nariais, siekiant įtikinti balsuoti už vieną ar kitą žmogų. Šioje prezidentūroje to daryti nelabai mokama, todėl laiko reikia dar daugiau“, – 15min teigė V.Valentinavičius.

O turint omenyje Vyriausybės ir Prezidentūros susikirtimus, naujojo Lietuvos banko valdybos pirmininko svarstymai gali tapti politiniais, neatmeta tokios galimybės politologas.

Vis dėlto, V.Valentinavičiaus nuomone, šiandien Lietuvos banko vadovo pozicija nėra tokia reikšminga, kaip anksčiau, kai šalyje dar cirkuliavo litas, o įstaigos vadovas galėjo tiesiogiai daryti įtaką finansų politikai. Kita vertus, jis priduria, kad Lietuvos banko vadovo paskyrimas laiku yra svarbus dėl to, kad jis galėtų sklandžiai atstovauti Lietuvą Europos centriniame banke (ECB).

„Centrinio banko vaidmuo nėra toks kritiškai svarbus, kaip Amerikoje ar Didžiojoje Britanijoje, nemanau, kad galima dramatizuoti. Kita vertus, jei atstovavimas ECB susitrukdytų, tai nebūtų gerai. ECB – vienintelė vieta, kur Lietuva gali pasisakyti dėl banko politikos, o tai sprendžia euro gerovę, tas svarbu.

Be to, Gitanas Nausėda jau pagrybavo, nes viešą erdvę pasiekė žinios, kad galimai ponas Krėpšta gali būti skiriamas – tada, kai šalia girdėjome triukšmą dėl Lino Linkevičiaus ir Raimundo Karoblio neskyrimo ambasadoriais, nes jiems reikia „atšalti“. Jau vien kalbos apie kandidatą, kur neišvengiamai visi reikalaus, kad „atšaltų“ ir negalima jo skirti, pritraukia žymiai daugiau dėmesio, negu reikėtų“, – mano V.Valentinavičius.

Tuo tarpu verslui svarbiausia, kad Lietuvos banko valdybos pirmininkas būtų laiku paskirtas ir nesusiklostytų tokia aklavietė kaip su Konstitucinio Teismo teisėjais.

„Norisi tikėtis, kad bus politiškai susiderinta ir procesas bus sklandus. Verslo didžiausia baimė, jei vadovas nebūtų paskirtas – tai būtų ir institucijos prestižo silpninimas, ir neapibrėžtumas“, – 15min sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Romanovskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andrius Romanovskis

Anot jo, verslas prezidento viešai įvardintą S.Krėpštos kandidatūrą vertina teigiamai. O svarbiausi verslo keliami kriterijai būsimam Lietuvos banko vadovui – kompetencija ir gera reputacija.

K.Glaveckas priduria, kad centrinio banko vadas turėtų būti ne komercinio banko statytis, ne teoretikas, o geras pinigų politikos žinovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Glaveckas

„Reikėtų stipraus žmogaus, kuris turėtų autoritetą, gerai išmanytų bankininkystę, turėtų potenciją darbui su Europos centriniu banku (ECB), nes ten bus pagrindinė jo darbo vieta. Taip pat, kad jis pagal galimybes mūsų finansinę sistemą tvarkytų, nes viskas verčiasi, ateina skaitmenizavimas, virtualios valiutos. Šiame kontekste išsiplečia banko funkcijos – be tradicinių priežiūros pareigų, reikia išmanyti inovacijas finansinių instrumentų srityje“, – reikalavimus naujam Lietuvos banko vadovui vardijo K.Glaveckas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius