Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

V.Poderytė-Bernatavičė – apie gyvenimą tarp Italijos ir Lietuvos: „Iš šono viskas atrodo kitaip“

Jau daugiau nei dešimtmetį televizijos industrijoje besisukanti prodiuserė Vaida Poderytė-Bernatavičė gali pasidžiaugti ne vienu sėkmingai įgyvendintu projektu bei populiarumo sulaukusiomis laidomis. Visgi, paklausta, kaip atrodo žiūrovus prie ekranų prikaustančios laidos formulė, moteris neslėpė, jog to greičiausiai nežino nė vienas prodiuseris, nes televizijos žavesys ir slypi tame, kad čia sudėtinga nuspėti kas bus ir viską idealiai suplanuoti.

„Lietuvos ryto“ televizijos laida „Gyvenimas versle“ pakavietė susipažinti su trimis versliomis moterimis bei išgirsti jų sėkmės istorijas. Viena iš laidos herojų – puikiai visiems pažįstama prodiuserė Vaida Poderytė-Bernatavičė, kuri jau daugiau nei 10 metų sukasi televizijoje bei kuria didžiausio populiarumo susilaukusias laidas. Tarp Lietuvos ir Italijos gyvenanti moteris tvirtina, kad posakis „hobį paversk darbu ir neteks dirbti“ iš tiesų nemeluoja, tačiau patirti nesėkmių ar mokytis iš padarytų klaidų – neišvengiamas procesas bet kurios srities kelyje.

Tomo Petrovskio ir Evaldo Rudžio nuotr./Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Milita Daikerytė
Tomo Petrovskio ir Evaldo Rudžio nuotr./Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Milita Daikerytė

„Aš buvau žurnalistė, bet taip susiklostė gyvenimas ir aplinkybės, kad tapau vienos didžiausių Lietuvoje prodiuserinių kompanijų viešųjų ryšių specialiste. Besidarbuodama, pamačiau kaip vyksta procesai ir suveikęs prigimtinis imlumas ar jaunatviškas maksimalizmas, atvedė mane į pirmuosius bandymus, pirmuosius projektus, kuriuos visą gyvenimą atsiminsiu kaip neįkainojamas patirtis. Nors daug kas nesigavo, griuvo, nežinojom, kaip darosi, labai norėjom, darėm, klydom, mokėmės, bet televizija tuo ir žavi, kad čia niekada nieko iki galo nesuplanuosi“, – laidoje pasakojo moteris.

Pasak Vaidos, prodiuserio pagrindinė užduotis yra užtikrinti, kad visos grandys veiklų sklandžiai ir kad visa komanda, siekianti bendro tikslo, dirbtų kaip mechanizmas. Visgi, šią vadovaujamos pozicijos profesiją lydi ir beprotiška atsakomybė, nes projektų vystymo eigoje, daug kur duodamas užtikrintumą lemiantis prodiuserio žodis ir, kaip sako Vaida, ant pečių nugula atsakomybė už reputaciją.

„Manau, kad nei vienas prodiuseris negalėtų įvardinti aiškiai, kaip atrodo sėkmingos laidos formulė, bet tikriausiai viskas prasideda nuo idėjos ir tikėjimo, o tuomet nuo to atspirties taško darai didžiulius darbus, kad tai taptų realybe. Bet darai ne vienas, su komanda, be kurios prodiuseris būtų niekas. Gali turėt genialiausią pasaulio idėją, bet jeigu neturi gerų režisierių, redaktorių, operatorių, vedėjų – su ta idėja niekur nenukeliausi“, – tikino Vaida.

Per dešimtmečio sukauptą patirtį, pašnekovė pasakoja keitusi savo požiūrį į vadovavimo kitiems metodus, mat tos žinios, kurias turėjo pradėdama verslą, laikui bėgant nepasiteisino. Vaidai reikėjo ieškoti savojo būdo, kaip suburti komandą, kuri jaustųsi motyvuota ir norėtų vieningai siekti bendro rezultato.

Tomo Petrovskio ir Evaldo Rudžio nuotr./Vaida Poderytė-Bernatavičė
Tomo Petrovskio ir Evaldo Rudžio nuotr./Vaida Poderytė-Bernatavičė

„Savo ankstyvosios veiklos pradžioje, turėjau kitokių pavyzdžių, kurie suformavo neteisingas vertybes. Man atrodė, kad turi būti komunistinis požiūris: yra vadovas ir jo turi kiti klausyti, bet mes esame kito laikmečio žmonės, kurie nori žmogiškumo. Tuomet aš supratau, kad neturiu kažko mėgdžioti, kad mano kolegos yra tie žmonės, su kuriais leidžiu vos ne tiek pat laiko, kiek su savo šeimos nariais, todėl mes pirmiausia turime turėti gražius žmogiškuosius santykius, o jau tada galime adekvačiai kalbėtis apie klaidas, bėdas, jas kartu taisyti. Kai pasikeitė mano požiūris, pradėjo formuotis dar didesnis malonumas dirbant, nes tada mėgaujiesi procesu, mėgaujiesi rezultatu“, – pasakojo moteris.

Visgi, Vaidai iššūkių netrūksta ne tik darbe, bet ir asmeniniame gyvenime, mat skrydžiai tarp Lietuvos ir Italijos jai jau tapę nuolatine rutina. Moteris neslepia, pastovios kelionės tik skamba romantiškai, nes realybėje, toks gyvenimo būdas ne tik nuvargina, bet ir reikalauja itin kruopštaus laiko planavimo bei planų susistygavimo.

Tomo Petrovskio ir Evaldo Rudžio nuotr./Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Milita Daikerytė
Tomo Petrovskio ir Evaldo Rudžio nuotr./Vaida Poderytė-Bernatavičė ir Milita Daikerytė

„Kai gyveni per dvi šalis, iš šono atrodo, jog tai taip nuostabu, kokia dinamika, kaip smagu, nes visada keliauji. Tačiau šiai dienai, man didžiausia prabanga yra sėdėti namuose, žiūrėti televizorių, skaniai valgyti ir nieko daugiau nedaryti. Bet norint suderinti gyvenimą tiek Lietuvoje, tiek Italijoje, svarbiausiu aspektu tampa aiškus organizuotumas ir tikslus planų sudėliojimas. Ypač kai esu ir mama, kurios buitis neišvengiamai priklauso nuo sūnaus, jo mokyklos, būrelių ir krepšinio treniruočių grafiko“, – atviravo Vaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius